Până la -15% pentru baie | Economisește azi →
Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Arh. Mădălina Bucur ne dezvăluie secretul unei locuințe cozy

Anul acesta a venit destul de brusc toamna și, odată cu ea, nevoia de a ne transforma căminul într-un spațiu cât mai primitor, călduros, potrivit pentru cuibărit și savurat o băutură aromată la lumina lumânărilor.

Inspiră-te din sfaturile pregătite de Arh. Mădălina Bucur și bucură-te de confortul ambiental absolut, la tine acasă!
Cea mai ușoară modalitate de a obține această ambianță fără investiții prea mari sau schimbări radicale în casă este stratificarea. Adăugarea unui layer suplimentar (chiar două, sau trei) de articole textile modifică în întregime percepția pe care o avem asupra spațiului în care locuim prin culorile lor, prin materialele din care sunt făcute și textură.
În primul rând ar trebui să ne gândim la articolele care dau instant senzația de căldură.
Care sunt elementele textile pe care le putem adăuga în căminul nostru pentru un plus de cozyness?

În primul rând ar trebui să ne gândim la cele care dau instant senzația de căldură - la pături și pleduri de toate dimensiunile, pe care le putem adăuga atât în dormitor ca un extra layer pentru așternuturi, cât și în living în zona canapelei și fotoliilor, pentru serile lungi petrecute la televizor, sau citind, sau privind focul din șemineu.

Apoi vin pernele și pernuțele, de toate formele, moi și confortabile, care pot fi amplasate la fel - pe pat, canapele, fotolii, banchete, scaune, chiar și pe podea.

Covoarele aduc și ele un plus de căldură și moliciune, iar pentru încăperile în care nu avem încălzire prin pardoseală putem să optăm chiar pentru suprapunerea mai multor covoare, traverse sau preșuri. O idee mai deosebită - covoarele micuțe și frumos lucrate se pot agăța și pe perete pentru un efect decorativ neașteptat.

Următoarele pe listă ar fi perdelele și draperiile - pentru care putem lua în calcul ideea de a avea două seturi diferite - unul pentru sezonul cald, unul pentru sezonul rece. Acum nu mai avem atâta nevoie de umbră, ba chiar dorim să invităm lumina în casă și să o filtrăm în tonuri cât mai calde, iar draperiile pot fi bogate, din țesături groase, dense, care dau seara senzația de căldură și de protecție față de vremea rece de afară.

Nu în ultimul rând, m-aș gândi la așternuturile pentru pat, unde din nou putem opta pentru variante mai groase, în straturi mai multe, moi la atingere, în combinații de tonuri și de texturi calde și cât mai îmbietoare.

Aș opta astfel pentru țesături de bumbac, in (mai ales pentru așternuturi și pernuțe), cânepă, lână în toate formele ei pentru pături și pleduri, la fel și pentru covoare.
Care sunt materialele pe care ar fi indicat să le alegem?

Aș opta astfel pentru țesături de bumbac, in (mai ales pentru așternuturi și pernuțe), cânepă, lână în toate formele ei pentru pături și pleduri, la fel și pentru covoare. În ultima vreme s-au diversificat mult tehnicile prin care se realizează țesăturile și se mixează fibrele. Găsim foarte multe variante de materiale țesute mai des sau mai rar, mai transparente sau dimpotrivă opace și grele, dense, catifelate, plușate.

Am văzut recent niște draperii din lână reciclată care mi-au furat inima și la care mi-a rămas gândul ca un posibil element de adăugat locuinței noastre. Perdelele le-aș alege fie din in, fie din bumbac, fie - pentru un plus de lux - din mătase naturală sau un blend cu mătase.

Ca de fiecare dată când propun finisaje și materiale pentru proiectele de amenajări interioare, m-aș inspira din natură.
Care sunt culorile cele mai potrivite pentru sezonul de toamnă-iarnă?
Ca de fiecare dată când propun finisaje și materiale pentru proiectele de amenajări interioare, m-aș inspira din natură. Mai mult decât orice alt sezon, toamna pune în spectacol o bogăție de tonuri pe care e păcat să nu le aducem și în interior. Din tonurile de verde aș păstra olive-ul ca o amintire a verii, combinat cu galben auriu, cu ocru, cu bej și crem, cu tonuri calde de gri și alb. Aș merge apoi spre portocaliu, cărămiziu, roșu stins, spre burgund și vișină putredă, spre maro și tonuri pământii. Ca tendință generală, aș alege cât mai mult culori calde, naturale, nu foarte saturate. Și, dacă vara încurajez mereu utilizarea albului și a unor culori cât mai deschise, acum aș încerca să găsesc un echilibru între tonurile luminoase și cele mai închise, mai profunde.

Descoperă mai multe sfaturi de la Mădălina Bucur pentru o casă primitoare: