15% reducere folosind codul PRIMAVARA15 | Cumpără azi mai ieftin! →
-20% la covorarele Flair Rugs, folosind codul FLAIR20 | Economisește azi →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să alegi spațiul de depozitare potrivit

Te întrebi adesea cum poți alege în mod corect o comodă, un dulap sau etajeră? Trebuie să iei în considerare folosirea, dimensiunea, materialul și stilul dorit. Probabil îți spui deja în gând „ușor de zis, greu de făcut”, însă nu-ți face griji - te ghidăm aici pas cu pas prin tot procesul de selecție, astfel încât să te asiguri că găsești spațiul de depozitare potrivit, chiar și pentru o garsonieră mică.

1. Dimensiunea

Mică, mare, largă sau îngustă? Atunci când alegi, ia în considerare dimensiunea și forma spațiului în care vrei să pui comoda sau dulapui și măsoară tot corect. Dacă nu știi cum, citește aici cum să măsori spațiul corect. E foarte enervant să ai o comodă care nu încape unde dorești sau sertare care nu se pot deschide din cauza spațiului, așa că măsoară cu grijă!

În spațiile mici

Dacă nu ai suficient spațiu, alege comode și dulapuri cu uși glisante care nu necesită spațiu extra atunci când se deschid. Astfel, pot fi puse în spatele canapelei, de exemplu.
Ferește-te de tentația de a-ți aglomera comoda! Îți va fi greu să o deschizi și va fi o adevărată provocare să-ți găsești jachetele și echipamentul de sport atunci când le cauți. Optează pentru cutii de depozitare și organizatoare cu etichete pentru a ști mereu unde sunt lucrurile.
Într-o locuință mică, folosește spațiul pe înălțime și alege comoda cât mai înaltă posibilă. Poți selecta înălțimea și lățime maximă cu ajutorul filtrelor, astfel că poți găsi mult mai ușor comoda care să se potrivească la perfecție.

Sertare, rafturi sau umerașe?

Depinde de cât de mult spațiu de depozitare plănuiești să ai și, de asemenea, cât de preocupat ești de modă. În dulap, ar trebui să ai cel puțin o bară de agățat jachetele și alte haine. Dacă ai mai multe haine însă, îți recomandăm să le stivuiești pe rafturi. Pe umerașe ar ocupa mult prea mult spațiu.
Poți ascunde lenjeria intimă în sertare, dar chiar și în cutii de depozitare sau organizatoare pentru a elimina nevoia de sertare.
Ai nevoie să depozitezi cutii mari în comodă sau ai nevoie de spațiu pentru diverse cabluri și încărcătoare? Răspunsurile la aceste întrebări determină modul în care ar trebui să structurezi spațiul de depozitare. Pune cât mai multe rafturi și sertare joase pentru obiectele mici și păstrează spațiul liber pentru cutiile mari.

2. Materialele

Materialul e un criteriu important care determină cât va cântări și cum va arăta comoda sau dulapul ales. De asemenea, influențează și durata de viață și prețul. Citește mai multe despre materiale și finisaje aici.

Nu tot trebuie să fie din lemn masiv

Nu trebuie să crezi toate afirmațiile cum că mobilierul „adevărat” trebuie să fie din lemn masiv. Îți imaginezi cum ar fi să cari în apartament o comodă de 100 kg pe care să nu o mai poți muta apoi?
Producătorii de mobilă se gândesc la acest lucru și produc comodele astfel încât să fie ușoare, dar și de calitate înaltă. De exemplu, dacă nu vrei o comodă care să copleșească întreaga cameră și intenționezi să o așezi pe un perete, alege un material mai accesibil decât lemnul masiv. În acest fel va fi mai „ușoară” vizual, dar și pentru... portofelul tău.

Pentru cât timp cumperi mobilierul?

Atunci când alegi, ia în considerare cât de mult timp ai vrea să ai comoda sau dulapul. Comodele grele sunt dificil de mutat, așa că recomandăm o variantă mai ușoară și mai ieftină din PAL sau lemn masiv de pin, niște materiale mai accesibile pentru amenajarea primului apartament. În plus, raportul calitate - preț este foarte decent.
Într-o locuință de familie, recomandăm investiția într-o comodă din lemn de stejar, de exemplu, care este masiv, dur și rezistent. Însă ține cont că un astfel de lemn trebuie întreținut în mod regulat, de exemplu, cu ulei special.
Un compromis bun ar fi un dulap sau o comodă cu furnir din placă fibrolemnoasă sau cu tratament colorat de suprafață. Prețul depinde de cât de atent a fost realizată piesa de mobilier, cât de complicată e structura sa, modul în care se potrivesc marginile sale sau dacă are un sistem de închidere / deshidere mai confortabil (soft close) sau push to open. Așa că ia în considerare ce e important pentru tine și ce poți lăsa deoparte.

3. Stilul

Spațiile de depozitare sunt elemente distinctive care sprijină perfect stilul ales al camerei tale. Orice stil are anumite piese de mobilier emblematice, cu forme, culori și materiale tipice, deci cu siguranță vei găsi combinația potrivită.
Stil scandinav
Mobila în acest stil e fabricată, în general, din lemn deschis la culoare sau dintr-o combinație de alb și aspect din lemn. Accentul este pus pe forme simple și aspectul discret, subtil, ce nu „deranjează” vizual aspectul general.
Spații de depozitare în stil scandinav
Stil retro
La comodele în stil retro sunt tipice picioarele curbate, însă și cele drepte sunt comune. Dacă vrei să aduci puțin stil vintage în interior, alege mobilier din lemn exotic (ca de exemplu, din mango).
Spații de depozitare în stil retro
Stil industrial
Alege comode cu picioare sau mânere distinctive din metal. Acestea sunt fabricate din lemn solid, dar pot fi și din metal sau tablă. Unele comode în acest stil sunt din lemn acoperit cu lazură sau netratat. Recomandarea noastră e să optezi pentru decor ca de lemn sau culori închise, în special negru și gri. Galbenul, care evocă stilul ca de fabrică, e și el o variantă bună.
Spații de depozitare în stil industrial
Stil modern
Comodele moderne sunt simple, spațioase și futuristice. Adesea, au picioare înalte, care creează o impresie de luminozitate și mărește în mod vizual camera. Astfel de comode pot fi de tipul open sau cu un design neconvențional. În orice caz, însă, totul cu mdoerație, create în special în spirit minimalist.
Spații de depozitare în stil modern
Stil rustic
Poate părea ca o comodă de la bunica de acasă. Adesea, comoda în stil rustic e realizată din lemn masiv și decorată cu mânere metalice robuste. Poate avea chiar și un aspect mai de design - materialele naturale și cele raw, neprelucrate, au și ele un rol esențial.
Spații de depozitare în stil rustic
Stil glamour
O astfel de comodă e ideală pentru a scoate în evidență stilul tău de viață luxos. Poți alege una din lemn exotic de mago sau sheesham, cu luciu intens, cu aspect ca de marmură sau cu mânere metalice.
Spații de depozitare în stil glamour
Stil romantic
O astfel de comodă e specifică zonelor rurale sau castelelor franțuzești. Grație liniilor și culorilor specifice, se potrivesc chiar și într-o cameră de fată, în dressingul unei femei sau într-un dormitor amenajat în stil romantic.
Spații de depozitare în stil romantic

4. Tipuri de spații de depozitare

Fiecare camera are propriile sale particularități și necesită spații de depozitare diferite. În unele locuri vrem să expunem decorațiunile la vedere, în altele vrem să ascundem dezordinea.
Masa TV
Chiar dacă televizorul nu mai este un element atât de obișnuit în casă așa cum era în trecut, masa TV are încă o mulțime de utilizări. O poți folosi atât în living, cât și în dormitor. Faptul că este joasă o face să iasă în evidență pe perete și poți ascunde în ea toate cablurile, manualele de instrucțiuni și încărcătoarele. Partea superioară poate fi folosită ca suport pentru decorațiuni.
Mese TV
Comoda
Este o piesă de mobilier multifuncțională, asemănătoare unui dulap, care poate fi folosită în orice cameră. Amplasarea unei comode în living în combinație cu o masă TV și alte spații de depozitare a devenit un trend. Poți alege dintre comode cu două și trei uși, comode multifuncționale cu rafturi și sertare, cu uși glisante și fără uși.
Comode
Rafturi și etajere
În comparație cu bibliotecile, etajerele au toate rafturile deschise. Pe rafturile unei etajere poți expune diverse decorațiuni sau, pe de altă parte, poți pune diverse alimente sau produse de curățenie. Etajerele cu aspect de scară sunt destul de populare - le poți folosi în baie și în camera copiilor.
Rafturi și etajere
Biblioteci de perete
Biblioteca de perete este, de fapt, un tip de etajeră de peretă, adaptată astfel încât cărțile să încapă la perfecție. Însă o poți folosi și pentru rame foto sau alte decorațiuni. În plus, te ajută să te folosești de peretele gol într-un mod practic și arată clar că ești în pas cu trendurile în materie de design de interior.
Biblioteci de perete
Biblioteci
Dacă ești un cititor pasionat sau dacă ai multe fotografii și decorațiuni care trebuie să iasă în evidență, o bibliotecă este cea mai bună achiziție. Bibliotecile „deschise”, care nu au partea din spate, pot fi folosite cu succes pentru a delimita spațiul. într-o încăpere.
Biblioteci
Suporturi pentru încălțăminte
Dacă ai un hol mic și o mulțime de perechi de încălțămnte de care te împiedici în mod constant, atunci un suport pentru încălțăminte te va scuti de probleme. Adesea, e realizat exact pentru locurile mici pentru a folosi cât mai mult spațiu pe înălțime, însă poți alege și unul pe care să stai confortabil în timp ce te încalți. Posibilitățile sunt multe!
Suporturi pentru încălțăminte

Cum să îmbunătățești spațiile de depozitare

Unele spații de depozitare sunt mult mai practice dacă le împarți în secțiuni mai mici. Există o mulțime de accesorii smart pentru economisirea spațiului dintre care poți alege: