Până la -15% pentru baie | Economisește azi →
Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să alegi vesela pentru zona de dining

Seturi de farfurii, boluri, tacâmuri, pahare și multe opțiuni în ceea ce privește materialele și formele. Cum să alegi dintre toate acestea?
Nu-ți face griji! Te ajutăm să le compari pentru a alege corect piesele care se potrivesc cel mai bine în dining-ului tău.

Seturi de servire a mesei cu diferite vase și tacâmuri

1. Seturi de farfurii, platouri și boluri

În orice set de veselă vei găsi toate tipurile de farfurii și boluri de care ai nevoie pentru servire. Tot ce trebuie să faci este să stabilești estimativ cam câte persoane vei avea la masă și care stil sau format ți se potrivește. De asemenea, este mai avantajos din punct de vedere al costurilor să cumperi un set întreg.
Cu toate acestea, dacă nevoile tale nu corespund cu ceea ce găsești într-un set, spre exemplu nu folosești niciodată farfurii adânci, dar ai nevoie de o mulțime de boluri, e o idee mai bună să nu cumperi un set, ci să combini mai multe farfurii și boluri individuale.
Mai multe tipuri de farfurii

La ce aspecte să te gândești atunci când alegi?

Ce fel de (și câte) piese de veselă ai deja acasă?

Verifică starea farfuriilor pe care le ai deja în casă. Ai nevoie să adaugi doar câteva piese sau vrei să cumperi un set întreg? Dacă ai de gând să le combini pe cele noi cu cele pe care le ai deja, alege ținând cont și de faptul că farfuriile sunt destul de greu de potrivit ca și culoare sau stil.

Pentru ce ocazie?

Stilul și prețul sunt aspectele care determină alegerea farfuriilor pentru uz zilnic sau a celor pentru evenimente festive. Le vei folosi și la exterior sau le vei lua cu tine și atunci când pleci de acasă? Spre exemplu, la picnicuri?

Începe cu un singur set
Dacă plănuiești să cumperi un singur set, alege un model clasic, în culori neutre, care va arăta la fel de bine atunci când servești un mic dejun cu musli sau la o cină romantică. Poți crea un look mai formal cu ajutorul suporturilor de farfurie, al șervețelelor sau al decorațiunilor.

Pentru uzul zilnic
Dacă e vorba de zile obișnuite, îți recomandăm să alegi un material durabil, potrivit atât pentru microunde, cât și pentru mașina de spălat vase. Poți descoperi mai multe despre acest aspect în secțiunea „materiale”.

Pentru ocazii festive
E important să ai în casă și un set de veselă mai formală, pe care să o poți etala la orice ocazie specială în care ai nevoie de un look cu adevărat festiv. Investiția în astfel de piese din porțelan de calitate este una rentabilă, ținând cont de faptul că aceste piese, cu întreținerea potrivită, pot fi lăsate ca moștenire copiilor sau chiar nepoților.

Pentru câte persoane?

Seturile de farfurii conțin, de obicei, 3, 4 sau 5 tipuri. O farfurie mare clasică, o farfurie pentru desert, o farfurie sau chiar un bol pentru supă și uneori o cană sau recipiente pentru sare și piper. Bineînțeles, conținutul unui set variază destul de mult în funcție de producător, așadar trebuie să verifici întotdeauna conținutul setului pe care vrei să-l cumperi.

Fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul set de farfurii, din care să servească totul începând cu salata, supa, mergând până la felul principal și desert. Îți recomandăm cel puțin un set de 8-12 piese pentru o cină cu 2-4 invitați. Gândește-te și la faptul că pentru mese festive sau petreceri vei avea și mai mulți invitați.

Material

Porțelan
Vesela din porțelan este un clasic ce-și găsește locul în absolut orice dining. Pe lângă albul tradițional, o poți găsi într-o mulțime de alte culori, modele și forme. Porțelanul este un tip de ceramică, tratată la temperatură ultra-înaltă. Mulțumită conținutului de caolin este solidă și chiar rezistentă la șocuri moderate. Piesele din porțelan pot fi introduse în mașina de spălat vase sau în cuptorul cu microunde, cu condiția să nu aibă accente metalice
veselă din porțelan
Set de vase din porțelan pentru ceai
Smalț
Aceste piese practice smălțuite, al căror look retro ne amintește de vremurile bunicilor noștri, se reîntorc în trenduri. Smalțul sau emailul este un tratament de suprafață pentru fontă sau oțel, care protejează împotriva coroziunii. Acesta este asemănător sticlei, prin urmare nu se arde și e rezistent la zgârieturi. Pe deasupra, adaugă un plus de stil încăperilor rustice.
vase smălțuite
Bol smălțuit
Gresie ceramică
Gresia ceramică este un material aproape la fel de rezistent ca porțelanul, însă are și un smalț care îi dă o înfățișare fină. Este, de asemenea, un material ceramic tratat la temperatură înaltă, însă acesta este foarte dur, mulțumită compoziției sale. Totuși, aceasta este și o vulnerabilitate - acest material nu trebuie expus la temperaturi extreme (peste 100 sau sub 0 grade Celsius). Atunci când le ciocnești, piesele realizate din acest material vor avea un clinchet specific. Producția lor este mai costisitoare, așadar și prețul de achiziție este mai ridicat decât în cazul altor produse.
veselă din gresie
Prezentare veselă din gresie ceramică
Bambus
Vasele realizate din bambus sunt din ce în ce mai populare, mai ales mulțumită faptului că sunt prietenoase cu mediul. Spre deosebire de lemnul obișnuit, bambusul respinge toate mirosurile. În producția articolelor din bambus nu se utilizează chimicale, așadar după folosirea produselor, deșeurile din bambus au un impact minim asupra mediului.
vase din bambus
Boluri din bambus
Plastic
Avantajele veselei din plastic includ costul de achiziție redus și durabilitatea. Totuși, aceste produse nu pot fi introduse în cuptorul cu microunde, iar pentru fiecare vas din plastic, asigură-te că e adecvat pentru mașina de spălat vase.
vase din plastic
Bol din plastic pentru fructe

Culoare și stil

Stilurile pentru seturile de veselă pot fi împărțite în 4 categorii. Pictate manual, cu model, monocrome sau în dungi. Îți recomandăm un set în stil neutru și un al doilea mai atractiv. Culorile simple, cum ar fi alb sau crem deschis sunt versatile, oferindu-ți simplitate în combinarea lor cu alte piese de veselă. Cu ajutorul modelelor îți vei putea etala stilul și sublinia aspectul mâncărurilor pe care le servești

Spații de depozitare pentru veselă

Vesela de uz zilnic trebuie să se afle mereu la îndemână, fiind depozitată, în mod ideal, într-un dulap sau într-o comodă de bucătărie. Ai suficient spațiu pentru cele mai mari piese? Înainte de a cumpăra piese de mari dimensiuni, verifică dimensiunile utile (lățime, adâncime) ale spațiului unde plănuiești să păstrezi produsele la care visezi.

2. Tacâmuri

Nimic nu e mai frustrant decât să descoperi că, deși încă nu ai terminat de servit masa, nu mai există nicio furculiță curată în sertar. Așadar, atunci când faci această alegere e important să ții cont de numărul, dar și de aspectul și materialul din care sunt realizate tacâmurile. Trebuie să fie, înainte de toate, durabile și adecvate pentru spălarea în mașina de spălat vase.
Tipuri de tacâmuri

De ce să ții cont:

Să fie suficiente

Poți cumpăra tacâmuri și separat, însă un set este întotdeauna cel mai convenabil. Cel mai des întâlnit este setul cu 24 piese, în cadrul căruia vei găsi furculițe, cuțite, linguri și lingurițe pentru 6 persoane. Fiecare membru ar trebuie să aibă două astfel de seturi de tacâmuri. În familiile cu copii, numărul ar trebui să fie și mai mare.

Poți folosi seturile mai mari de tacâmuri pentru reuniuni sau petreceri de familie, alăturându-le și tacâmuri pentru desert, respectiv cuțite pentru servire.

Întreținere

Urmează întotdeauna instrucțiunile producătorului. Dacă tacâmurile sunt adecvate pentru mașina de spălat vase, clătelește-le bine în avans și șterge-le imediat după ce au fost spălate. Păstrează tacâmurile din diferite materiale separat, altfel, pot „reacționa” între ele; uneori cu consecințe nedorite.

Material

Inox
Tacâmurile din oțel inoxidabil sunt rezistente la zgârieturi și acizi. Pe deasupra, le poți oricând spăla în mașina de spălat vase. Pe piață găsești o mulțime de modele de tacâmuri 100% metalice sau cu mânere din lemn ori plastic. Acestea din urmă sunt mai ușoare, detaliu ce le face perfecte pentru copii sau persoanele în vârstă. Stilul lor unic dă un plus de farmec oricărei mese.
Tacâmuri din inox
Tacâmuri din inox
Pont Bonami
Oțelul este și el de mai multe tipuri, așadar cu cât calitatea este mai bună, cu atât va crește și prețul. Oțelul de cea mai bună calitate este marcat cu 18/10 sau 18/0. Acest lucru înseamnă că aliajul de fier și carbon conține și 18% crom, respectiv 10% sau 0% nichel. Ca urmare, un astfel de tacâm va fi solid, rezistent la zgârieturi și nu va schimba vreodată gustul sau mirosul mâncării.
Bambus
Antibacterian, durabil și ușor - iată un material care, pe lângă aspectul său atractiv și natural, îți oferă și avantajul că este ușor de transportat. Tacâmurile din bambus sunt ecologice și ușor de reciclat. Sunt ceva mai dificil de întreținut, în comparație cu produsele din oțel inoxidabil. Nu pot fi spălate în mașina de spălat vase și au nevoie de îngrijire specială -uscare corectă imediat după spălare și, uneori, un tratament cu uleiuri naturale.
Tacâmuri din bambus
Tacâmuri din bambus
Plastic
Tacâmurile cu mâner din plastic sunt ușoare, așadar perfecte pentru copii sau seniori. Melamina este un tip de plastic utilizat intensiv în producerea de tacâmuri pentru copii, fiind durabil, sigur și foarte ușor. Sunt ușor de întreținut și pot fi spălate în mașina de spălat vase. Totuși, ține cont de faptul că plasticul nu poate rezista temperaturilor înalte
Tacâmuri din plastic
Tacâmuri din plastic colorate

3. Pahare

Paharele clasice pentru apă, diferite tipuri de pahare pentru alcool -vin, whiskey, de cocktail, de tărie/shot-uri. Te ajutăm să te familiarizezi cu ele, pentru a ști oricând ce tipuri de pahare îți lipsesc din dining.
Sklenice z broušeného skla a sklenička na sekt

De ce să ții cont:

Întrebuințare

  • Pentru utilizarea zilnică
    Mai mult ca sigur folosești astfel de pahare în fiecare zi, pentru a bea apă sau alte băuturi nealcoolice. Când vine vorba de forma acestora, creativitatea nu are limite. Pot fi foarte simple, transparente sau colorate, mergând până la forme mai îndrăznețe sau dimensiuni generoase. Pentru a reduce povara asupra mediului, alege pahare din sticlă reciclată

  • Pentru ocazii speciale
    Evenimentele festive solicită un plus de strălucire, pe care o poți etala, spre exemplu, cu ajutorul unor pahare de cristal. Acest tip de sticlă este renumit pentru abilitatea sa de a reflecta lumina, adăugând astfel o atingere de lux. Poți cumpăra astfel de pahare înalte, pentru apă, de whiskey sau pentru vin
  • Pentru diferite tipuri de alcool

    Pahare pentru tipuri diferite de alcool și carafă
    • Pahare pentru vin spumant (flute): sunt concepute doar pentru servirea vinului spumant sau a șampaniei. Se remarcă prin silueta lor subțire și înaltă.
    • Pahare pentru vin roșu: sunt mari, cu picior și au o cupă amplă, generoasă. Această formă te ajută să te bucuri de aroma profundă a vinului roșu.
    • Pahare pentru vin alb: sunt variate, dar în general mai mici decât cele pentru vin roșu. Astfel, forma paharului nu alterează aroma delicată a vinului alb servit rece.
    • Pahare pentru tării: sunt potrivite pentru servirea băuturilor spirtoase, cum ar fi vodca, palinca, țuica sau alte distilate similare.
    • Pahere de lichior: un tip de pahare care nu este definit (și nici îngrădit) de un anumit format sau dimensiune. Aceste pahare au adesea picior lung și sunt decorate cu motive variate. Sunt folosite uneori și pentru servirea altor băuturi, cum ar fi whiskey.
    • Pahare pentru whiskey: un tip de pahar foarte cunoscut, cu o bază largă și groasă; fără picior. Este potrivit pentru servirea băuturilor cu gheață, însă în mod surprinzător, majoritatea degustătorilor profesioniști nu ar folosi un astfel de pahar pentru un whiskey. Se spune că forma sa poate modifica gustul băuturii, însă pentru uzul în viața de zi cu zi, acesta este suficient de practic și stilat.
    • Pahare de cocktail: sunt folosite pentru conceperea și servirea cocktailurilor. Un astfel de pahar este generos ca diametru, având un picior înalt și subțire, cu o bază largă. Mulțumită piciorului lung, băutura nu ajunge să fie încălzită de mâna în care este ținut paharul, așadar este ideal pentru băuturi servite reci, cum sunt Martini, Cosmopolitan și multe altele.

    4. Căni și cești

    Căni și cești
    Care este diferența dintre o cană și o ceașcă?
  • Cana
    Cana clasică este mult mai mare decât o ceașcă, mai înaltă și nu are o farfurioară dedicată. Atât cănile cât și ceștile pot fi folosite pentru băuturi calde, în special cafea și ceai.

  • Ceașca
    Este mică și de obicei este însoțită de o farfurioară și o linguriță. Per total, imaginea unei cești este mai elegantă decât cea a unei căni. Băuturile pe bază de cafea originare din Italia, cum sunt espresso și cappuccino, sunt întotdeauna servite dintr-o ceașcă dedicată
  • Material

    Porțelan
    Cănile și ceștile din porțelan sunt rezistente, se încălzesc rapid și rețin căldura bine. Sunt ideale pentru espresso sau ceai. După utilizare, clătește-le și așază-le în mașina de spălat vase.
    Cești din porțelan
    Flori și ceașca din portelan
    Ceramică
    Cănile din ceramică sunt solide, dar în același timp și fragile. Din cauza conductivității termice reduse, nu se încălzesc repede. Sunt preferate pentru forma lor unică și varietatea largă de forme și culori disponibile. În general pot fi spălate în mașina de spălat vase, cu excepția celor nesmălțuite.
    Căni din ceramică
    Cană ceramică și vază
    Sticlă
    Caffe Latte, Cappuccino Vienez și Irish Coffee sunt servite de obicei în cești din sticlă. Dar știm că sticla are o conductivitate termică mare, se încălzește rapid și se poate crăpa. De aceea, dacă vrei să servești aceste băuturi din cești din sticlă, alege-le cu pereții dubli.
    Cești din sticlă
    Cană cu pereți dubli


    Pont Bonami
    Sticlă dublă:
    Cei doi pereți din sticlă și stratul izolator cu aer dintre ei îți păstrează băutura fierbinte mai mult timp și poți să ții paharul în mână fără să te frigă. De exemplu, paharele duble de la brandul Villeroy & Boch sunt realizate manual, din sticlă borosilicată - rezistentă la șocuri termice și mici șocuri mecanice. Îți recomandăm să verifici fiecare produs individual dacă este sau nu adecvat pentru folosirea în cuptorul cu microunde sau mașina de spălat vase.