Până la -15% pentru baie | Economisește azi →
Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum alegi salteaua și somiera

Știi care e secretul unui somn confortabil și sănătos? Nu este vorba despre cel mai bun sau mai scump pat, așa cum mulți ar crede. Alegerea saltelei și a somierei are o importanță crucială atunci când mobilezi dormitorul.

1. Fermitatea saltelei

  • Cel mai important parametru la alegerea saltelei.
O fermitate adecvată este importantă atunci când alegi salteaua. Poate că nu este singurul criteriu, însă te va ajuta să iei o decizie bună. Atunci când te întinzi pe saltea, aceasta ar trebui să se îndoaie doar în locurile în care se exercită presiune asupra ei (în special în zona omoplaților, a umerilor și a șoldurilor).

De regulă, saltelele cu fermitate mai dură sunt potrivite pentru persoanele cu greutate mai mare, în timp ce saltelele moi sunt perfecte pentru persoanele cu greutate mai mică. Totuși, depinde foarte mult și de senzația pe care o ai atunci când stai pe ea, așa că vei ști sigur dacă cea mai potrivită pentru tine este una mai fermă sau mai moale.
 Fermitatea saltelei

Saltelele moi

Vezi saltele moi
  • Pentru persoanele cu greutate între 70 kg și 100 kg;
  • Pentru cei care dorm pe o parte sau își schimbă poziția somnului;
  • Pentru femei / bărbați în vârstă mai activi;

Mai multe despre saltelele moi

Acest tip de saltea este moale, însă oferă un sprijin bun pentru coloana vertebrală. Este foarte dorită de femeile și bărbații care cântăresc până la 100 kg, care preferă o saltea mai moale și fac exerciții în mod regulat.

Saltelele cu fermitate medie

Vezi saltele cu fermitate medie
  • Pentru persoanele cu greutate între 70 kg și 100 kg;
  • Pentru cei care dorm pe o parte sau pe abdomen;
  • Pentru pat dublu;
  • Adecvată pentru persoanele în vârstă;

Mai multe despre saltelele cu fermitate medie

Acest tip de saltea este unul dintre cele mai căutate de către clienți. Reprezintă media a mai multor tipuri de fermitate și se potrivește la diverse categorii de greutate. Salteaua oferă un echilibru între senzația de moale și o susținere corectă a corpului în timpul somnului.

Dacă ai un job sedentar sau nu faci exerciții fizice în mod regulat, caută o saltea mai dură pentru a evita durerile de spate.

Saltelele cu fermitate dură

Vezi saltele cu fermitate dură
  • Pentru persoanele cu greutate de până la 120 kg;
  • Pentru cei care dorm pe spate ;
  • Potrivită pentru bărbați și copii;

Mai multe despre saltelele dure

Datorită densității sale, o saltea cu fermitate dură oferă un suport bun și este potrivită pentru persoanele cu greutate mai mare (până la 120 kg), dar și pentru copii.

Coloana vertebrală a copiilor este în continuă evoluție, astfel că dormitul pe o saltea moale și flexibilă poate fi cauza apariției scoliozei (deformare a coloanei vertebrale). Pe de altă parte, saltelele mai dure ajută la dezvoltarea corectă a sistemului musculo-scheletic.

Saltelele specifice

Acest tip de saltele este conceput pentru necesități ortopedice foarte specifice atunci când stai culcat.

Saltele foarte moi

Sunt foarte elastice și se adaptează corpului uman, astfel că protejează persoanele în vârstă sau pe cele bolnave, care suferă de dureri musculare, ajutându-le să-și relaxeze mușchii. Sunt potrivite, de asemenea, pentru persoanele care suferă de dureri articulare și femeile cu greutate de până la 70 kg.

Pe de altă parte, o astfel de saltea nu este adecvată pentru persoanele cu greutate mare deoarece este foarte flexibilă, existând riscul de a provoca dureri de spate.

Saltele foarte tari

Sunt concepute pentru nevoile speciale ale celor care nu pot dormi dacă nu au o saltea tare. În general, sunt făcute din spumă poliuretanică de înaltă rezistență, de exemplu dintr-un strat de fibră de nucă de cocos - materiale solide care nu sunt adecvate pentru oricine.

O astfel de saltea este potrivită pentru cei care dorm în general pe spate - distribuie greutatea astfel încât coloana vertebrală stă dreaptă.

Saltele cu două fețe (și două niveluri de fermitate)

În acest caz, salteaua are o fermitate diferită pe fiecare parte, astfel că poate fi schimbată după necesități - de exemplu, partea mai moale pentru femei și mai tare pentru bărbați.

Fermitate în funcție de poziția de dormit

Dormitul pe spate
Tipul adecvat: salteaua dură

Salteaua dură distribuie corect greutatea și menține coloana vertebrală în echilibru.
Dormitul pe abdomen
Tip recomandat: saltea cu fermitate medie

Atunci când dormi în această poziție, sunt presate anumite zone ale saltelei mai mult decât altele. De regulă, acestea sunt în zona umerilor, a șoldurilor și a genunchilor. Tocmai de aceea, ai nevoie de o saltea care să susțină corpul corect.
Dormitul pe o parte
Tipul recomandat: salteaua moale

Acest tip asigură o poziție orizontală și se adaptează ușor poziției corpului.
Schimbarea frecventă a poziției de dormit
Tipul recomandat: saltea de fermitate dură spre medie

Chiar și salteaua trebuie să fie undeva „la mijloc”, mai exact să fie gata de a fi folosită în mai multe feluri și să ofere confortul dorit.
Sfatul Bonami
Dacă ai tendința să-ți schimbi frecvent poziția de dormit în timpul nopții, o saltea cu fermitate dură nu te va lăsa să dormi în pace. De aceea, îți recomandăm o saltea cu fermitate medie spre dură, bună pentru toate pozițiile.

2. Dimensiunea și grosimea saltelei

Dimensiunea saltelei
Dimensiunea saltelei va depinde de dimensiunea patului tău.
  • Pat de o persoană:
    90 x 200 cm, 80 x 200 cm, 120 x 200 cm
  • Pat dublu:
    140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm
Grosimea saltelei
Grosimea saltelei mai este numită și înălțime.
  • Confortul crește odată cu înălțimea;
  • Recomandăm o înălțime de cel puțin 15 cm;
  • Salteaua de până la 10 cm este doar pentru somnul ocazional;
Sfatul Bonami
Folosește cu încredere două saltele de 90 cm în patul dublu. Probabil partenerul tău are oricum o greutate diferită și alte necesități în timpul somnului, iar în acest fel, amândoi veți fi mulțumiți. În plus, astfel de saltele sunt ușor de manevrat și mutat.

3. Materialele saltelei

Alege ce este cel mai important pentru somnul tău. Fiecare material are avantaje și dezavantaje, astfel că ține de tine ce preferi cel mai mult.
Materialele saltelei

Salteaua cu arcuri

Vezi astfel de saltele
  • Aerisită
  • Cu o rezistență îndelungată;
  • Mult mai rezistentă la mucegai și acarieni;

Mai multe despre saltelele cu arcuri

Arcurile care ies prin saltea și nu te lasă să dormi sunt de domeniul trecutului. Noile saltele cu arcuri se adaptează formei corpului fără să pună presiune doar asupra unor anumite zone. Pentru saltele cu arcuri este nevoie de o somieră solidă. Există 2 tipuri de saltele cu arcuri:

Saltele cu nucleu / miez din arc continuu:
Arcurile sunt conectate și astfel este alcătuit miezul saltelei care susține greutatea corpului.

Saltele cu arcuri împachetate individual:
Asigură o distribuire corectă a greutății, un suport mai conturat și are sensibilitate mai redusă la mișcare în comparație cu arcurile conectate.

Saltele cu arcuri sunt cele mai aerisite saltele, deoarece ventilația se realizează mult mai rapid. De aceea, sunt recomandate în spațiile cu un grad de umiditate mai mare. Nu trebuie să-ți faci griji, riscul de apariție al mucegaiului și al acarienilor este redus. Saltele cu arcuri au nevoie de o bază solidă sau de o somieră cu lamele rezistente. Somierele elastice cu mecanism de relaxare nu sunt potrivite pentru saltelele cu arcuri.

Salteaua din spumă

Vezi saltele din spumă
  • Este universală;
  • Adecvată pentru diferite tipuri de somiere;
  • Rezistentă la dăunători;
  • Se adaptează perfect corpului;
  • Este ușoară;

Mai multe despre saltelele din spumă

Există mai multe tipuri de spumă care pot fi combinate astfel încât să rezulte cea mai bună fermitate. Le poți pune pe orice fel de somieră deoarece spuma este flexibilă și poate fi îndoită fără probleme.

Saltelele din spumă rece (HR)
O astfel de saltea este mai aerisită decât salteaua din spumă PUR. Are elasticitate și stabilitate dimensională mare și reduce apariția acarienilor datorită ventilației foarte bune. În producție, sunt adesea utilizate diferite spume HR dure, crescând, astfel, calitatea produsului final.

Saltele din spumă leneșă
O astfel de saltea mai este numită și saltea Smart datorită proprietăților sale excelente. Spuma leneșă își schimbă fermitatea în funcție de temperatură, însemnând că se înmoaie în contact cu căldura corporală. Această saltea se adaptează perfect la forma corpului și oferă stabilitate și suport.

Salteaua cu umplutură naturală

Vezi saltele cu umplutură naturală
  • Este respirabilă;
  • Întrunește standarde înalte de igienă;
  • Conține o pondere mare de cauciuc natural și fibră de nucă de cocos;

Tipuri speciale de saltele

Saltele combinate

Cunoscută și sub denumirea de hibrid, această saltea are diferite tipuri de umplutură, adesea spumă și arcuri, combinând cele mai bune proprietăți ale lor.

Saltelele de tip sandwich

O astfel de saltea este realizată din două sau mai multe tipuri de materiale, precum spumă PUR și spumă HR, care oferă o calitate și durabilitate mai mare. Straturile sunt alternate regulat, ceea ce face posibilă obținerea unor proprietăți unice în timpul producției. Poți roti salteaua în funcție de nevoile tale (de exemplu, uneori ai nevoie de o saltea moale, alteori de una tare).

Saltelele de tip futon

Sunt foarte în trend în locuințele moderne și își au originea în Japonia. Pot fi așezate pe podea, pe o somieră clasică sau pe cadrul canapelei. Comparativ cu saltelele tradiționale, sunt mai groase și mai confortabile și, grație amestecului de spumă și bumbac sau fibre de nucă de cocos, se pliază bine pe forma corpului.

4. Bugetul

Dacă ești în căutarea unei saltele pentru dormitul ocazional al oaspeților sau pentru o cabană, este în regulă să optezi pentru ceva mai ieftin. Având în vedere că petrecem dormind ⅓ din viață, te sfătuim să investești în somnul de zi cu zi, deoarece o saltea de calitate te va ajuta să te trezești în fiecare dimineață odihnit și plin de energie.

Sfatul Bonami
Prețul unei saltele depinde de mărimea sa, precum și de materialul folosit și proprietățile sale speciale. De exemplu, o saltea din latex natural este luxoasă, deci mai scumpă. Însă proprietatea sa de a reveni la forma inițială poate fi găsită și la o saltea din spumă mai ieftină.

Ce informații ți-ar mai putea fi de folos...

Saltele cu zone de confort

Zonele sunt diferite secțiuni ale saltelei care au diferite niveluri de fermitate, astfel că oferă corpului suport individual pentru zonele critice (cap, umeri, șolduri, genunchi, etc) . Un astfel de tip de saltea permite corpului să exercite presiune inegală, astfel că fiecare parte este încărcată în mod diferit.
  • Salteaua cu 3 zone de confort
    Oferă sprijin în centrul de greutate, iar restul saltelei este moale.
  • Salteaua cu 5 zone de confort
    Întărește centrul de greutate al corpului, umerii și genunchii.
  • Salteaua cu 7 zone de confort
    Combină toate cele mai importante zone.

Huse pentru saltele

Este important ca husa saltelei să fie detașabilă. În acest fel, poate fi îndepărtată ușor și spălată.
  • Huse din fibre sintetice
    Se întrețin mai ușor decât cele din bumbac, sunt recomandate pentru persoanele cu alergii și sunt rezistente.
  • Huse din fibre Lyocell
    Ca materie primă se folosește pentru această țesătură celuloza din lemn de calitate bună. Husele sunt mai durabile și mai puternice decât cele de bumbac și absorb bine umiditatea.
Huse pentru saltele

Cum alegem somiera

Importanța somierei este adesea subestimată, dar rolul său este extrem de mare pentru sănătatea și somnul nostru. Somiera ajută la distribuirea greutății corpului, menține coloana vertebrală într-o poziție naturală și ajută la aerisirea saltelei și a patului. Deci, dacă achiziționezi o saltea de calitate, dar nu ai ales somiera potrivită, calitatea somnului va fi afectată. În același timp, investiția pentru o somieră de calitate are sens, deoarece o poți folosi mulți ani la rând.

Somieră sau placă de PAL?

Spre deosebire de somieră, placa de PAL nu oferă posibilitatea de aerisire a saltelei, de aceea poate cauza apariția mucegaiului și a acarienilor. De asemenea, nu permite susținerea corectă a saltelei și placa se deformează în timp. Este adevărat că o placă de PAL este mai ieftină, însă recomandăm achiziționarea acesteia pentru un pat folosit ocazional.

Tipuri de somiere

Somiera fixă tapițată

Cea mai ieftină opțiune. Asigură o ventilație suficientă a patului și a saltelei, dar nu are proprietăți ortopedice. Acest tip de somieră este potrivită sub saltele din spumă sau saltele cu arcuri împachetate individual.

Somieră cu lamele fixe

Este o somieră de calitate, așa că merită să cumperi o saltea de calitate pentru ea. Atunci când o cumperi, verifică din ce material sunt lamelele făcute. O alegere ideală este somiera din lemn de fag, care are o capacitate de susținere mai mare și stabilitate dimensională. Lemnul de mesteacăn, care combină rezistența și flexibilitatea, este, de asemenea, ideal pentru lamele. Ține cont de faptul că nu trebuie să „sari” numărul lamelelor - aici se aplică vorba „cu cât mai multe, cu atât mai bine”, deoarece somiera preia din greutatea susținută de saltea. Salteaua nu trebuie să se îndoaie și trebuie să fie susținută bine de somieră.

Lamelele ar trebui să fie, de asemenea, flexibile pentru a suporta cum trebuie greutatea saltelei. Un ultim parametru important îl reprezintă casetele în care sunt montate lamelele. Guma se deteriorează ușor și nu ține prea mult, așa că o alegere mai bună sunt casetele din cauciuc sau plastic.

Somiera cu segmente

Este realizată din segmente independente care susțin greutatea și distribuie presiunea mai bine. La unele somiere de acest tip, poate fi setată rigiditatea segmentelor individuale, precum și fermitatea ideală pentru diferite zone. Astfel de somiere sunt considerate a fi cele mai bune în topul somierelor ortopedice.

Somiera electrică (cu poziționare, motor și înclinare)

Aceasta se încadrează în categoria mai scumpă a somierelor datorită caracteristicilor și funcțiilor sale speciale. Înlătură durerea de spate și oferă confort femeilor însărcinate și persoanelor în vârstă. Cu siguranță o astfel de somieră reprezintă cea mai bună opțiune. Dacă optezi pentru o astfel de somieră, alege o saltea adecvată pentru ea, care este mai flexibilă și poate copia poziția somierei.

Poziționarea somierei

Somiera fixă
  • Adecvată pentru cei fără dureri sau nevoi speciale în timpul somnului.
Somiera reglabilă manual
  • Te poate scuti de durerile de spate sau de picioare;
  • Potrivită pentru uitatul la televizor sau cititul de cărți;
  • Vei aprecia posibilitatea de a ridica picioarele ca relaxare după sport sau după ce ai stat toată ziua în picioare.
  • Poziționarea este posibilă grație somierelor cu lamele și segmente.
Somiera reglabilă cu motor
  • Oferă confort grație posibilității de poziționare prin telecomandă;
  • De obicei, poți alege dintr-un număr mare (până la nelimitat) de poziții ale capului și picioarelor.

Alți parametri ai somierei

Greutatea
Greutatea totală a unei somiere variază între 8 și 30 kg.

Capacitatea de susținere
Aceasta exprimă greutatea pe care o poate susține în siguranță, în același timp îndeplinind cu succes toate funcțiile sale. În prezent, multe somiere au o capacitate de susținere de peste 100 kg. Însă poți găsi și mai multe variante mai rezistente, cu capacitate de susținere de la 120 kg până la 160 kg.

Dimensiunile somierei
Cel mai frecvent, somierele pot fi găsite cu următoarele dimensiuni: 80×200 cm, 90×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm și 180×200 cm.
Sfatul Bonami pentru cupluri
Dacă trebuie să cumpărați somiera pentru un pat dublu, nu cumpărați una, ci două somiere de pat de o singură persoană. Va fi mult mai ieftin să înlocuiești doar una în caz de ceva probleme.

Dormitul pe podea

Dormitul „pe podea” poate fi interesant, fie că abia te-ai mutat într-o nouă locuință și nu ai încă un pat, ai pe cineva în vizită sau pur și simplu acest stil de dormit ți se potrivește. Și nu e de mirare. Foarte mulți japonezi încă mai practică acest stil de dormit al samurailor, care dormeau noaptea pe un futon confortabil și practic.

Futonul (saltea japoneză)

  • Salteaua pliabilă ideală pentru podea.
Futonul este o daltea pliabilă pe care poți dormi confortabil pe podea, după care o poți strânge (plia) dimineața astfel încât să nu te încurce în cameră. În general, futoanele sunt făcute din materiale naturale, de cele mai multe ori din bumbac..

Poți întâlni piese de mobilier extensibile cu futoane care, grație structurii din lemn, pot fi folosite pe post de canapele și paturi în același timp. Așadar, e un mobilier foarte practic, ideal pentru un apartament mic sau pentru oaspeți. Poși afla ai multe despre el în secțiunea de tipuri diferite de saltele.
Vezi saltele de tip futon

Dormitul pe o saltea vs. dormitul pe un futon

Dacă iei în considerare dormitul pe podea, indiferent de motivul pe care-l ai, cu siguranță recomandăm o saltea de tip futon în locul uneia clasice. Poți rula și depozita futonul în fiecare dimineață pentru a nu te încurca, așa că nu există riscul de apariție a mucegaiului sau alte probleme din cauza ventilației insuficiente a saltelei. În plus, o saltea normală nu își poate îndeplini toate calitățile și proprietățile fără o somieră.

În cazul în care te decizi, totuși, să dormi pe o saltea fără somieră pentru foarte mult timp, nu uita să o întorci cât mai frecvent pentru a o lăsa să se ventileze. Aspiră și șterge în mod regulat sub ea.

Alte opțiuni pentru un somn de scurtă durată

Saltelele pentru yoga

O astfel de saltea este făcută special pentru a oferi confort în timpul exercițiilor, așa că te poți întinde pe ea pentru un moment. Dacă faci asta, alege una cu o înălțime cât mai mare posibil, pentru a te proteja de podeaua tare.

Saltea tatami

Aceasta este o saltea tradițională japoneză pe care poți face exerciții, dar și te poți relaxa. Este realizată din tulpini de orez și paie zdrobite. Grație utilizării de materiale naturale, are un miros plăcut. Este ușor de depozitat și poate fi ascunsă sub pat, sub canapea sau în dulap.