Până la -15% pentru baie | Economisește azi →
Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum să alegi formele și ustensilele pentru copt

Oricât ne-am strădui noi acum să ne iasă o prăjitură bine din prima, parcă mamele și bunicile noastre o faceau și mai bine. De ce? Pentru că acestea cunoșteau un ingredient secret, și anume acela că o formă de copt de bună calitate, precum și alte ajutoare ca un sucitor bun, tel sau alte ustensile, te ajută să duci la bun sfârșit orice rețetă.

În plus, cheia succesului nu este doar alegerea materialului potrivit, ci și al designului, care poate adăuga desertului o notă de unicitate. Descoperă mai jos cum poți alege și tu ustensilele potrivite!

Tipuri de forme de copt

Forme pentru guguluf
La noi pe site poți alege dintr-o varietate de forme și materiale, astfel încât să faci o prăjitură delicioasă, chiar dacă poate că ultima oară când ai folosit niște forme a fost în copilărie la groapa cu nisip. :) În secțiunea de materiale vei descoperi principalele avantaje și dezavantaje.

Un trend foarte popular e reprezentat de formele de guguluf cu modele geometrice sau altele modele. De exemplu, brandul american Nordic Ware e cunoscut pentru formele sale ingenioase care te ajută să creezi deserturi ca niște opere de artă.
alege forme pentru guguluf
Forme pentru tort
În prezent, poți găsi adesea forme extensibile pentru tort care se desfac ușor, astfel încât nu trebuie să te temi că desertul se va strica. Astfel de forme au o parte laterală care poate fi desfăcută și un suport dedesubt care poate fi folosit pentru servire. Sunt ideale pentru coacerea blaturilor de tort, pizza sau a unor prăjituri diverse.
Alege forme pentru tort
Forme pentru brioșe
O astfel de formă are deja pregătită niște găuri, adesea modelate, în care se toarnă aluatul pentru brioșe. Acest lucru garantează că toate brioșele vor avea aceeași formă și dimensiune.
Alege forme pentru brioșe
Formele de copt pâine
Te bate gândul să începi să faci și tu pâine acasă? Ia-ți o formă specială care să-ți facă toată munca mai ușoară! Dacă vrei ca pâinea să iasă minunat, folosește o formă din gresie, care funcționează similar ca un cuptor pe lemne. Datorită formei sale speciale, în interiorul formei circulă suficient abur pentru a menține umiditatea potrivită pentru o pâine crocantă. De asemenea, te va mulțumi și o formă din silicon, cu care se lucrează ușor, iar aluatul nu se arde.
Alege forme pentru copt pâine

Materialele formelor de copt

Atunci când alegi o formă de copt, acordă atenție materialului acesteia. Trebuie să ții cont, în primul rând, de conductivitatea materialului. Este important ca acesta să conducă căldura în mod uniform pe întreaga suprafață, reducând astfel riscul de ardere. De asemenea, este important ca materialul să fie antiaderent. În acest fel, prăjitura sau ceea ce coci se va scoate mai ușor. De asemenea, trebuie să te asiguri că poți pune forma de copt în mașina de spălat vase. Hai să vedem cum poți alege cel mai bine!
Fontă
Acest material conduce căldura în mod uniform, reducând riscul de arsuri sau de zone insuficient gătite. În comparație cu altele, este relativ greu și trebuie luat în considerare un preț de achiziție mai mare. Partea bună pe care o aduce este durabilitatea formei de copt, care va rezista mai mult timp. De obicei, are suprafața emailată, care nu poate fi spălată la mașina de spălat vase.
ALEGE FORME DE COPT DIN FONTĂ
Silicon
În ultimii ani, formele din silicon au devenit la modă și la mare cerere, mai ales datorită faptului că nu trebuie șterse sau golite. Păstrează forma bine, sunt ușoare și rezistente, dar și ușor de întreținut. După folosire, le poți pune cu încredere în mașina de spălat vase. Prețul de achizițe este accesibil și poți alege dintr-o varietate de culori și forme. Cu toate acestea, din cauza faptului că aceste forme nu sunt solide, poate fi puțin mai dificil să transferi forma cu o umplutură mai lichidă până în cuptor.
Alege forme de copt din silicon

Aluminiu

Adesea, aceste forme au un strat antiaderent de teflon și alte materiale, grație cărora prăjiturile ies mai ușor. Atunci când le speli, trebuie să ai grijă să nu deteriorezi acest strat. Unele forme din aluminiu pot fi spălate la mașina de spălat vase, însă trebuie să verifici întotdeauna instrucțiunile producătorului. Nu are proprietăți conductoare la fel de bune precum siliconul sau ceramica, așa că unele părți ale prăjiturii se pot coace mai greu.
Alege forme de copt din aluminiu
Ceramică
Ceramica conduce bine căldura pe întreaga suprafață și, datorită smalțului de înaltă calitate, prăjitura va fi bine coaptă. Cele mai noi forme de copt din ceramică sunt adesea sigure pentru a fi spălate în mașina de spălat vase. Singurul dezavantaj este fragilitatea și șansele mai mari de deteriorare.
Alege forme de copt din ceramică

Sucitoare

Cu model reliefat

Sucitoarele cu modele în relief aduc creațiile tale din bucătărie la un alt nivel. Pe lângă faptul că întind aluatul, îi oferă și un decor drăguț.

Sfatul nostru: Pentru a crea o impresie perfectă, nu uita să presari suficientă făină peste aluat (eventual și peste sucitor) în mod uniform. Dacă dorești să întinzi și să faci un model pe marțipan sau alt înveliș, folosește zahăr pudră în loc de făină.

Din silicon

Marele avantaj al sucitorului din silicon este faptul că aluatul nu se lipsește de el, grație suprafeței antiaderente. E ușor de întreținut și adecvat pentru mașina de spălat vase.

Din lemn

Sucitorul din lemn aduce cu el și puțin din nostalgia bucătăriei buniciilor noastre. Lemnul este rezistent la umezeală, așa că până și copilul tău poate moșteni un astfel de sucitor.

Pe ce coacem: hârtie de copt sau foaie de copt din silicon?

Hârtia de copt

Hârtia de copt este cel mai utilizat ajutor la copt. Dacă nu ai o altă opțiune, îți va fi de folos până la o temperatură de 220 °C. Cu toate acestea, este un produs de unică folosință, așa că îți recomandăm să cauți o opțiune mai ecologică. De exemplu, o foaie de copt din silicon.

Foaia de copt din silicon

Cel mai mare avantaj al foilor de copt din silicon este că pot fi folosite de mai multe ori. Le poți tăia în funcție de dimensiunea cuptorului și nu e nevoie să le oferi o îngrijire specială - trebuie doar să le speli și să le lași la uscat după folosire. În plus, poți întinde aluatul pe ele fără a trebui să folosești făină.

Forme și alte ustensile

Accesorii pentru decorat

Accesoriile pentru decorat sunt de nelipsit în „arsenalul” unui iubitor de făcut prăjituri. Te vor ajuta să aplici cremele și umpluturile mult mai ușor, dar și să decorezi prăjiturile astfel încât rezultatul final să fie precis și uniform.

Cântare de bucătărie

Atunci când faci prăjituri, precizia este importantă și nu e loc de improvizație. De aceea, e recomandat să ai un cântar de bucătărie. Poți cumpăra unul tradițional cu bol deasupra, care se potrivește mai ales în bucătăriile retro, sau un cântar digital mai modern.

Forme pentru aluat

Formele pentru aluat sunt parte esențială mai ales la prepararea fursecurilor și al altor prăjituri mai mici. Desigur, poți folosi un pahar pentru a tăia aluatul, însă folosirea formelor speciale e mai distractivă, iar rezultatul e mai interesant. Poți cumpăra forme pentru aluat din oțel inoxidabil sau din plastic - acestea din urmă fiind adecvate și pentru mașina de spălat vase sau cuptor.

Deci, ți-a venit deja cheful să faci pâine proaspătă de casă sau brioșe dulci? Avem echipamentul potrivit pentru tine!