Până la -15% pentru baie | Economisește azi →
Mid Season Sale | Economisește până la 50% →
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Paște

Pregătește-ți casa pentru Paște alături de noi!
Avem o mulțime de decorațiuni frumoase și accesorii, dar și ustensile practice care să te ajute în bucătărie.
Vei găsi aici și instrucțiuni pentru proiecte DIY, dar și o rețetă de ceva dulce pentru masa de Paște.

Shop the look

Sărbătorile Pascale

Paștele este una dintre cele mai populare sărbători religioase. Adu-ți aminte alături de noi de tradițiile pascale și inspiră-te pentru a-ți decora casa! Mai jos vei descoperi nu numai când se sărbătorește și cum se calculează data Paștelui, dar și care sunt mâncărurile tradiționale conform acestei sărbători și cum este sărbătorit în alte țări.

Când se sărbătorește Paștele?

Data Paștelui este schimbătoare. Aceasta pică în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie (cel ortodox) și cel catolic pe 9 aprilie.

Istoria și simbolurile Paștelui

Paștele este, la origine, un festival al primăverii. Rădăcinile sale datează de dinaintea nașterii lui Iisus, când era celebrat ca o sărbătoare păgână care simboliza renașterea naturii după iarnă. Creștinii au asociat ulterior această sărbătoare cu Iisus Hristos - în această perioadă a anului se comemorează răstignirea și învierea sa. Dar asta nu este tot. Paștele este considerat, de asemenea, o sărbătoare a eliberării, numită „Pascha”, deoarece comemorează eliberarea israeliților din sclavia egipteană.

Zilele de Paște și semnificația lor

În Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, creștinii sărbătoresc ultimele zile ale lui Iisus Hristos, precum și Învierea acestuia. Săptămâna Patimilor începe în Duminica Floriilor și se încheie în Duminica Paștelui.
  • Duminica Floriilor - în această zi, oamenii duc ramuri de salcie la biserică pentru a fi sfințite. Acestea sunt apoi agățate de porți, ușă sau lângă o icoană.
  • Lunea Mare - Se spune că în această zi, femeile încep curățenia de Paște și aerisesc casa, în timp ce bărbații se ocupă de animale și fac reparații.
  • Marțea Mare (Marțea Seacă) - În această zi, femeile continuă cu ștergerea geamurilor, măturatul și ștersul prafului, precum și treburile din grădină - cultivarea florilor și altor plante.
  • În Miercurea Mare, se termină treburile gospodărești, e ultima zi din această săptămână când se mai coase, iar în anumite zone rurale se spune că se aleg ouăle pentru înroșit și încondeiat. Bărbații termină treburile pe lângă casă și de la câmp.
  • Joia Mare este ziua în care femeile înroșesc ouăle, culoarea roșie simbolizând sângele lui Iisus, dar pregătesc și celelalte bucate - pasca și cozonacii. Se spune că numărul tăvilor de pască trebuie să fie par, pentru a evita relele din viitor.
  • În Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră, are ca simbolistică momentul în care Iisus moare răstignit. Oamenii țin post negru și se duc la biserică ducând flori, unde trec pe sub masă și cântă Prohodul.
  • În Sâmbăta Mare, tradiția spune că femeile își aleg hainele cele mai bune, se piaptănă și se pregătesc, alături de bărbați, să meargă la slujba de Înviere și să ia Lumină.
  • Duminica Paștelui este petrecută în familie, unde se ciocnesc ouă și se mănâncă toate mâncărurile pregătite.

Tradiții și obiceiuri de Paște

Una dintre cele mai populare tradiții de Paște este vopsirea ouălor în roșu sau încondeierea lor. În unele regiuni, oamenii merg la biserică în dimineața de Paște cu câte un ou, urmând să-l ciocnească la sfârșit cu ceilalți creștini. Persoana care este mai în vârstă va ciocni prima cu capul oului, spunând „Hristos a înviat!”, în timp ce cealaltă persoană va răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

Săptămâna Patimilor este și săptămâna în care se țin slujbe la biserică în fiecare zi. De exemplu, trecutul pe sub masă în Vinerea Mare, precum și cântatul Prohodului sunt tradiții păstrate din generație în generație. De asemenea, la slujba de Înviere, credincioșii merg la biserică pentru a lua lumină.

„Înnoirea” de Paște se referă la purtarea de haine noi sau „hainele bune” în ziua de Paște și este o tradiție ce își are rădăcinile încă din vremea creștinismului străvechi, unde cei nebotezați purtau haine noi pe tot parcursul Paștelui pentru a simboliza viața nouă, în timp ce cei botezați optau pentru haine albe.

În bucătărie, gospodinele pregătesc tot felul de bunătăți, precum cozonaci, pască și preparate din miel, iar toată familia se adună la masă pentru a sărbători împreună.

Până la Înălțare, oamenii se salută între ei cu frazele „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde „Adevărat a Înviat!”.

Simboluri de Paște

  • Ouăle roșii - Culoarea roșie simbolizează sângele lui Iisus Hristos care s-a scurs deasupra ouălor aduse de către Maica Domnului la crucea sa. Acestea aduc aminte de patimile sale.
  • Mielul - În creștinism, mielul este un simbol al jertfei lui Iisus Hristos, deoarece, conform credinței, el este mielul sacrificat pentru mântuirea lumii.
  • Iepurele - Este un simbol tipic sărbătorilor păgâne ale primăverii. Simbolizează primăvara, căldura, soarele și viața nouă.
  • Crucea - Unul dintre cele mai importante simboluri, mai ales pentru că Iisus a fost condamnat la moarte prin răstignire.
  • Lumânarea de Înviere - Aceasta simbolizează biruința vieții asupra morții. După ce este folosită pentru a lua „lumină” la slujba de Înviere, se păstrează în cazul unor momente de primejdie în viitor.

Cum se sărbătorește Paștele în lume

Paștele în Anglia
În Anglia, masa de Paște este dominată de friptura de miel servită cu cartofi dulci și legume proaspete de primăvară. Decorarea ouălor de Paște nu este obișnuită aici. Ouăle sunt de obicei de ciocolată, iar Iepurașul de Paște le ascunde prin casă și grădină, iar copiii le caută.
Paștele în Polonia
Familiile credincioase din Polonia merg împreună la biserică în Sâmbăta Albă, unde își binecuvântează mâncarea pe care o vor mânca duminică dimineața. De obicei, aduc cârnați albi, ouă, hrean, pâine cu sare și piper negru. În Lunea Paștelui, băieții încearcă să ude fetele cu găleți de apă pentru ca acestea să se căsătorească în decurs de un an.
Paștele în Ucraina
În Ucraina, Paștele este sărbătorit nu numai în sate, ci și în orașele mari, în același timp cu România, după calendarul iulian (Paștele Ortodox). Acesta se numește Ziua Mare.
Paștele în Rusia
La fel ca tradiția noastră, în Rusia, ouăle se înroșesc și se binecuvântează la biserică, urmând a fi mâncate la masa de duminică. Aceștia sparg coaja oului cu cuie pentru a-și aminti de suferința lui Iisus.

Creații DIY de Paște

Te întrebi ce decorațiuni să adaugi în casa ta? Avem mai multe idei de decorațiuni de Paște pentru tine. Iată o coroniță care poate fi amplasată pe ușă sau agățată pe un perete. Citește mai jos instrucțiunile pentru a crea și tu una:
Ce ar fi Paștele fără ouă decorate? Le puteți decora în diferite moduri. Pe lângă vopsitul lor, poți încerca și autocolantele pentru ouă. La Bonami vei găsi, de asemenea, inspirație pentru alte tehnici interesante.
Sunt populare, de asemenea, și decorațiunile pentru exterior, precum coșurile, cutiile sau cuferele decorate cu elemente naturale și ouă de Paște sau vasele mari cu flori de primăvară. Dar dacă nu ai timp să creezi, aruncă o privire la categoria Decorațiuni de Paște, unde te așteaptă o mulțime de produse frumoase.

Rețete de Paște

Printre preparatele tradiționale de Paște se numără ouăle roșii, friptura de miel și cozonacul. Totuși, există mult mai multe feluri de mâncare pe care unii abia așteaptă să le savureze în duminica de Paște. Dintre acestea amintim:

  • Drobul - Un preparat delicios care se prepară, în general, dintr-un amestec de organe de porc sau de miel, cu ceapă și usturoi verde, alături de verdețuri proaspete de primăvară.
  • Pască - O rețetă care are la bază brânză de vaci, stafide și smântână, armonizate cu vanilie și coajă de lămâie.
  • Stufatul de miel - La acest preparat, pulpa de miel la cuptor este ingredientul principal, la care se adaugă alte mirodenii și verdețuri proaspete.
  • Ciorbă de miel - Este o ciorbă care se face în mai multe feluri, în funcție și de regiune. De cele mai multe ori, rețeta include carne de miel cu os, dar și măruntaie de miel.