REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Stratificarea în designul de interior

Traducere și adaptare: IRINA KLOMP • 17 IANUARIE

Cunoști sentimentul când, de la prima vedere, o anumită amenajare te încântă prin echilibru și armonie, iar totul se potrivește perfect?
Nu ai nevoie de abilități supranaturale pentru a realiza un decor bine coordonat, trebuie doar să cunoști o singură formulă misterioasă - stratificarea în designul de interior.

Ce înseamnă stratificarea în designul de interior?

Înseamnă să știm cum să combinăm diferite țesături, imprimeuri, modele, culori și materiale într-un mod care să aducă în cameră sentimentul confortabil de „acasă” și originalitatea care ne caracterizează pe fiecare în parte.

Dacă vrei să încerci și tu stratificarea interiorului la tine acasă, reține: cheia succesului este să combini toate elementele astfel încât să se potrivească în mod natural, păstrându-și individualitatea. Dar cum faci asta? Nu îți menționăm doar această formulare generală, ci te vom ghida pas cu pas prin arta stratificării.

Stratificarea pas cu pas

Începe prin a împărți camera în mai multe categorii:
• Pereți
• Podele
• Mobilier
• Iluminat
• Articole textile
• Decorațiuni de perete
• Alte accesorii

Cu siguranță poți face schimbări în cadrul fiecărei categorii. Pentru pereți, concentrează-te asupra culorilor, pe tapet sau chiar pe autocolante decorative. Nu poți influența întotdeauna aspectul podelei (parchet, linoleum, gresie etc.), dar îți poți îndrepta atenția asupra covoarelor. Prin elementele de perete înțelegem totul, de la picturi, oglinzi, până la rafturi și etajere.

Bineînțeles că o cameră goală are avantajul de a fi decorată de la început conform preferințelor și ideilor tale, dar chiar și un spațiu locuit poate fi transformat. Nu trebuie decât să renunți la unele obiecte și să le înlocuiești cu altele noi.

Stratificarea cu ajutorul culorilor

1. Mai întâi, alege paleta de culori pe baza căreia vei realiza stratificarea. Paleta poate avea una sau două culori. Dar dacă ți se pare prea monoton și crezi că un decor colorat te face să te simți confortabil, poți alege mai multe culori. Pe de altă parte, nu vrei să arate ca un curcubeu. Deci, 4-6 culori vor fi suficiente. Acestea includ, de exemplu, culoarea podelei, a covorului din ratan sau a mobilierului din lemn.

2. Nu știi care schemă cromatică este cea mai potrivită? Compară și alege dintre diferitele palete de culori de pe Pinterest. Sau caută pe Internet „teoria culorilor” și selectează culori contrastante de pe roata culorilor, care sunt întotdeauna opuse una față de cealaltă sau, de exemplu, culori analogice, care sunt situate una lângă alta și se completează armonios. O altă soluție este de a alege o singură culoare pe care o completezi cu nuanțele sale.

Stratificarea cu ajutorul modelelor

1. Modelele oferă interiorului profunzimea necesară. Cu toate acestea, dacă alegi prea multe imprimeuri, rezultatul poate fi deranjant și invers. Chiar dacă îți place enorm un anumit model, nu îi permite să controleze întreaga cameră. Modelul omniprezent de ghepard, de exemplu, va evoca mai degrabă un club de striptease decât o idilă de familie, iar cu un model de fagure regăsit frecvent, camera va arăta ca un stup.

2. Dacă nu ești sigur că stilul ales acum îți va plăcea și peste câțiva ani, optează pentru articolele textile sau decorațiunile cu modele. Pentru acestea nu trebuie să investești la fel de mult ca în piesele de mobilier. Mobilierul neutru este o soluție practică. Stilul de interior pe care încerci să-l abordezi te poate ajuta. Pentru fiecare stil, unele tipare sunt caracteristice.

De exemplu, stilul boho nonconformist scoate în evidență florile, penele, mandalele și diferitele modele orientale. Stilul scandi modern și minimalist promovează modelele geometrice, iar carourile roșu-negru se potrivesc perfect stilului tradițional într-o cabană de la munte.

Stratificarea cu ajutorul texturilor

1. Diversele materiale au un puternic efect vizual datorită culorilor și modelelor, dar ne oferă și o experiență tactilă. Texturile, prin rugozitatea sau moliciunea lor, ne pot induce diverse asociații. Piesele de lemn sau cărămidă neprelucrate, de exemplu, sunt caracteristice stilului industrial brut cu aer rece. De aceea este indicat să fie completate de pături moi, pufoase sau covoare cu fir lung pentru o senzație de confort și căldură.

2. Gândește-te ce stil se potrivește pentru casa ta sau ce sentimente sau senzații ți-ai dori să inducă. Unele texturi dau senzația de rece, altele dimpotrivă, de căldură, în timp ce unele materiale pot reflecta lumina și creează impresia de lux extravagant.

3. Începe stratificarea de jos în sus, prin urmare, de la covor, apoi masa, perne și fețele de pernă, până la lustre. Când combini texturile, încearcă să le alternezi (texturi moi și dure, neregulate / văluroase cu cele netede sau lucioase și cu cele mate). Acest lucru oferă impresia de un decor echilibrat.

Concluzii despre stratificare în designul de interior

1. Împarte camera pe categorii și nu vei rata nimic. Alege paleta de culori și începe stratificarea de jos în sus. Gândește-te ce sentimente ar trebui să-ți inducă amenajarea camerei și alege texturi și modele în consecință.

2. Obținem un decor echilibrat dacă apelăm la accesorii contrastante, de exemplu, un covor moale din lână și o masă din lemn masiv. Dacă ai un buget mai mic sau vrei să transformi o cameră deja amenajată, concentrează-ți atenția pe accesorii textile și decorațiuni. Te poți bucura de o schimbare spectaculoasă pe bani puțini.

3. Sfaturile noastre te ghidează prin stratificarea designului de interior, dar dacă tu simți nevoia să încalci o regulă, nu ezita să o faci. Până la urmă, cel mai important lucru este ca tu să te simți cel mai bine.