REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

5 sfaturi utile pentru a lucra eficient de acasă

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • NOIEMBRIE
Traducere și adaptare: IRINA KLOMP

Poate fi tentant pentru o vreme să înlocuiești naveta la birou cu munca din pat, iar ținuta office cu pijamalele confortabile. Dar uneori realizezi că ai petrecut ziua urmărind serialele preferate, iar pe seară trebuie să lucrezi din greu să termini sarcinile și proiectele. Munca de acasă poate fi grozavă, dar trebuie să știi cum să o faci. De aceea i-am rugat pe colegii mei să-mi spună care reguli funcționează cu adevărat în home office. Vrei să le afli?

1. Păcălește-ți creierul că mergi la serviciu

Setează ceasul deșteptător sau alarma telefonului la ora la care te trezești de obicei când mergi la lucru. Este tentant să iei micul dejun în pijamale, dar nu este indicat. Pe scurt, dacă creierul are vreo îndoială că ar putea fi leneș astăzi, va fi leneș toată ziua.

Îmi păstrez rutina zilnică obișnuită. La 05:30 mă trezesc, apoi fac exerciții fizice, duș rece, machiaj, meditație, scot câinele la plimbare și la 08:00 mă așez la computer.

Silvia, brand manager

Sarcinile grele, primele rezolvate! Cea mai importantă regulă de planificare a timpului: rezolvă cele mai dificile task-uri la prima oră. Atunci când avem în față o sarcină dificilă sau neplăcută, o amânăm pentru mai târziu sau chiar pe altă zi. De aceea suntem stresați inutil. Așa că verifică-ți agendă de lucru și rezolvă prima dată cele mai dificile sarcini.

Fiecare zi este importantă! Aceeași rutină zilnică poate duce la sentimente de plictiseală și tristețe. Dacă este posibil, planifică-ți ziua puțin diferit. De exemplu, luni pentru conferințe telefonice, marți pentru planificare, comandă sau pregătește un prânz deosebit pentru miercuri. Sigur vei găsi ceva special de făcut în fiecare zi.

Home office-ul nu este o cetate a singurătății. Continuă să comunici cu toți colegii din echipa ta. Gândește-te dacă trebuie doar să trimiți un e-mail, un mesaj pe chat-ul companiei sau să îi suni. O echipă grozavă este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care ne place jobul. De aceea ține legătura cu echipa ta!

2. Colțul de lucru ideal:
căști audio, cablurile sub control și capul sus

Nu ai nevoie de o cameră doar pentru tine. Un colț care să fie doar al tău este suficient. De exemplu, poți avea o masă, care poate fi înlocuită și de pervazul ferestrei, și un scaun. E posibil să descoperi că poți lucra și cu laptopul amplasat pe masa de bar din living, stând în picioare.

Avantajul când ai home office este că îți poți amenaja colțul de lucru după bunul plac. La birou se mai întâmplă să îți clănțăne dinții de frig de la aerul condiționat, când pentru tine ar fi suficient doar sa deschizi fereastra ca să te răcorești. Acasă însă, poți alege temperatura din cameră, aroma unei lumânări parfumate, cât și muzica.

Dacă vrei să investești în ceva, atunci alege niște căști audio de calitate și un music player. Muzica te motivează și sporește puterea de concentrare. Mai mult decât atât, nu vei fi distras de jocul copiilor tăi sau de vecinii care au decis să-și renoveze apartamentul.

Mi-am cumpărat un pick-up, o mulțime de viniluri și ascult muzică în timp ce lucrez. Este momentul perfect pentru a descoperi artiști noi sau pentru a asculta hiturile preferate, dar uitate de ceva vreme.

Tereza, specialist newsletter

Așază cablurile astfel încât să poți conecta totul la laptop într-un minut. Pentru a nu le încurca, poți lipi etichete: imprimantă, tastatură externă etc. Trebuie să ai la îndemână încărcătoarele pentru toate dispozitivele necesare de lucru. Le poți depozita într-un sertar, într-o cutie specială cu spații / orificii pentru cabluri sau într-un suport suspendat de pantofi. Sau ascunde totul într-o cutie de încărcătoare pentru a vă păstra biroul ordonat.

Monitorul trebuie să fie la nivelul ochilor. Dacă observi că trebuie să înclini capul în jos în timp ce lucrezi atunci este necesar să ridici monitorul pe un suport sau pe un teanc de cărți. Coloana vertebrală cervicală îți va mulțumi.

3. La meeting online mereu „pregătit”

Conectează-te întotdeauna la apel puțin mai devreme pentru a te asigura că microfonul și camera funcționează. De exemplu, la Skype, selectează Setări audio și video, iar în secțiunea video ar trebui să existe o previzualizare a camerei. Poți apoi testa și calitatea sunetului.

Când am un apel video, aleg întotdeauna un colț frumos și ordonat din cameră pentru fundal.
Flori, tablouri și decorațiuni pot fi văzute în decorul din spatele meu.

Veronika, buyer

Pentru apelurile video este foarte importantă o iluminarea corectă.
Nu te poziționa cu spatele la fereastră sau la o altă sursă puternică de lumină! Este indicat să ai lângă monitor o veioză cu lumină albă. Te ajută să te concentrezi mai bine, să ai o stare bună, dar îți oferă și lumina necesară în timpul apelului.

O veioză aprinsă permanent pe birou mă ajută să mă concentrez. ... dar trebuie să fie și drăguță!

Gabriela, web content

4. Evită capcanele lucratului de acasă

Nimeni nu îți spune ce să faci și când. Nimeni nu te poate vedea dacă te joci sau te uiți la serialul tău preferat și amâni sarcinile importante pentru mai târziu. Ce te poate ajuta să nu cazi pradă tentațiilor și să poți lucra eficient?

Dacă este posibil, navighează pe internet în modul incognito. În acest fel, nu va fi atât de ușor să-ți verifici conturile pe rețelele de socializare sau să faci cumpărături, ispitit fiind de add-urile personalizate. Ascunde și telefonul! Verifică-l doar de câteva ori pe zi.

Cea mai mare problemă este când și eu și prietenul meu avem home office în același timp. Deoarece locuim într-un apartament de 27 m2, lucrăm pe rând, când de la masă când de pe canapea. Dar nu lucrăm niciodată din pat! Nu suntem productivi, riscăm să adormim sau să ne trezim cu dureri de spate.

Ksenia, buyer

Munca poate fi îngreunată de ceilalți membri ai familiei, care uneori nu înțeleg că home office nu înseamnă zi liberă. De aceea este important să știe că ai nevoie de liniște, să respecte programul tău de lucru, iar activitățile casnice (gătitul și curățenia) să fie împărțite. Pentru unii, este convenabil să alterneze sarcinile de lucru cu treburile casnice scurte. De exemplu, 45 de minute pentru a lucra la o prezentare și apoi 5 minute pentru a pune la uscat rufele din mașina de spălat.

Datorită situației actuale, eu și prietenul meu am hotărât să ne mutăm împreună. Este minunat când unul încălzește masa de prânz, iar celălalt prepară cafeaua. Mie îmi place să lucrez de acasă.

Aneta, specialist Relații cu clienții

S-a terminat ziua de lucru? Când ți-ai terminat programul închide laptopul și ieși la plimbare sau fă câteva exerciții. Computerul îl mai poți folosi doar ca să te uiți la un film sau să faci cumpărături online.

5. Plăcere, umor și optimism

Poate că ai mai lucrat din când în când de acasă sau aceasta este prima ta experiență de acest gen. În ambele situații, nu ezita să ceri ajutorul superiorilor tăi dacă ai nevoie de un scaun, o tastatură sau un al doilea monitor. Pentru multe companii și angajații lor, această circumstanță este nouă și, probabil, împreună puteți stabili care este cea mai bună soluție pentru ca și lucrul de acasă să fie eficient și plăcut deopotrivă.

Uneori, curierul sună la ușă în timpul conferinței video, alteori pisica se va plimba pe tastatură, iar astăzi tu nu ai chef să ții cont de sfaturile noastre.
E în regulă. Nu îți impune reguli pe care știi că nu poți să le respecți, ci alege ce crezi că ți se potrivește mai bine și te va ajuta să fii eficient și relaxat!
Nu este o dramă să recunoașteți că nu te-ai pieptănat astăzi. Cu siguranță și alți colegi au aceeași „problemă” și veți râde împreună pe această temă.

Trimit gif-uri amuzante colegilor mei din echipă sau îi întreb ce mai fac. Uneori, după muncă, ne sunăm și povestim la un pahar de vin online.

Míša, editor

Totul pentru home office, ca să lucrezi cu plăcere