Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
50 Lei pentru tineÎnregistrareLogare50 Lei pentru tineCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Sfaturi zero deșeuri: Cum să faci un șervețel cerat

Traducere și adaptare - Ivancea Irina · 16.01.2022

Poate că ți-ai propus la începutul anului să protejezi mediul și să ai mai multă grijă asupra cheltuielilor, prin prepararea gustărilor acasă. Am pregătit pentru tine sfaturi și idei utile despre cum să realizezi cu ușurință șervețele cerate reutilizabile - un proiect de succes DIY.

Utilizarea șervețelelor cerate

Șervețelul cerat este o alternativă excelentă la folia alimentară, folia de aluminiu și punguțele de unică folosință. Poți împacheta într-un șervețel nu doar gustări pe care să le iei cu tine într-o călătorie, ci și pâine proaspătă, plăcinte sau legume și fructe. În acest fel, acestea nu se vor usca și totodată, nu vor reține umezeală.

De asemenea, poți folosi șervețelul pe post de capac pentru un bol sau o cutie; dacă îl încălzești în mâini, poate fi ușor modelat în funcție de recipientul pe care trebuie să-l acoperi.

După utilizare, clătește șervețelul cu apă sau șterge-l cu o cârpă și lăsă-l să se usuce. Dacă se rupe stratul de ceară, acesta poate fi refăcut prin reîncălzire. Iar atunci când șervețelul s-a uzat, îl poți composta liniștit. Poți utiliza șervețele de pânză gata cumpărate sau poți recicla o bucată de material de la un cearșaf de pat sau o cămașă veche.

De ce ai nevoie:

• Șervețel de bumbac sau o bucată de pânză din bumbac fără întăritură, tăiată cu o foarfecă de festonat;
• Ceară de albine în granule sau întreagă (brută). De preferat ar fi ca aceasta să fie de calitate organică, având în vedere că va lua contact cu alimentele;
Foaie de copt, tavă, cuptor și spatulă de bucătărie.

Cum să faci un șervețel cerat:

1. Se întinde șervețelul pe hârtia de copt așezată pe o tavă și se presară cu ceară de albine în strat gros.
2. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 100 °C timp de 3-4 minute, apoi se verifică dacă s-a topit toată ceara. Dacă nu este suficient și observi pete uscate pe șervețel, adaugă mai mult. Dacă este prea mult, poți îndepărta excesul cu un alt șervețel.
3. Scoate tava din cuptor și, dacă există acumulări de ceară în anumite zone, răspândește-le cu o spatulă.
4. Lasă șervețelul să se răcească și operațiunea este finalizată.

Mai multe sfaturi pentru zero deșeuri

• Procură-ți un recipient de compostare pentru a elimina deșeurile biodegradabile acasă. Apoi scoate-l în grădină sau în containerul adecvat.
• Utilizează diverse pungi - din pânză, hârtie și materiale reciclate - sunt excelente pentru depozitarea alimentelor.
• Poartă întotdeauna o sacoșă de cumpărături, astfel încât să nu trebuiască să cumperi alta de unică folosință.
• Ia-ți propria cană pentru cană și ceai.
• Bea apă de la robinet, așadar achiziționează-ți o sticlă de design atunci când călătorești și un pahar pentru acasă.
• Îți place să savurezi o cafea bună? Încearcă un ibric de cafea, un french press sau o cafetieră moka.
• Îți place iaurtul? Atunci ai neapărat nevoie de un aparat de preparat iaurt. Cu ajutorul acestuia vei obține iaurt de calitate + nu vei mai fi nevoit să arunci niciodată recipientele de plastic.

Instrucțiuni pregătite de Eva Kovářováová. Îi poți găsi lucrările pe Instagram Gathermoments.

Click pe link-ul de mai jos pentru a descoperi mai multe piese pentru servirea alimentelor!