REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

REDUCERI de până la 70% →Safe Buy → 365 zile să te răzgândești | Retur gratuit la tot | Returnarea banilor în 14 zile

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Sfatul designerului: cum să păstrezi soarele în casă tot anul

Emilia Barbaca · octombrie 2021
Traducere și adaptare: Andrei Kalman

Zilele reci și înnorate se instalează încet-încet. Cu toate acestea, în spațiul interior există metode să păstrezi soarele mai mult timp. Lasă-te inspirat de sfaturile bloggerului și designerului de interior Izabeli Perez Harriette din Polonia, și află câteva metode prin care poți să lupți împotriva culorilor și vremii mohorâte, cu ajutorul decorațiunilor.

Suntem deja în luna octombrie, vremea se răcește și zilele se scurtează. Oare există o modalitate să păstrăm o atmosferă însorită în casă, în ciuda schimbărilor de afară?

Atmosfera interioară a casei este responsabilitatea noastră, nu a vremii de afară. Este plăcut să te lași inspirat de anotimpuri, mai ales într-un climat în care apare succesiunea lor. Dar merită să luptăm pentru ceea ce ne place și ne oferă o dispoziție mai bună. De exemplu, eu sunt o persoană care iubește vara. Când am decorat interiorul, am încercat să surprind atmosfera locurilor pe care le asociez cu căldura și a destinațiilor în care îmi place să-mi petrec vacanța.

Cu imaginile destinațiilor de relaxare în minte, mi-am aranjat paleta de culori în apartament. M-am inspirat din peisajul și flora caracteristice acestor locuri atunci când am ales accesoriile pentru interior. Natura este principalul decorator de interior dacă ne dorim să păstrăm vara în apartamentul nostru pentru mai mult timp. Trebuie doar să ne gândim unde am vrea să ne aflăm în permanență, ce culori sunt caracteristice pentru acel loc și ce elemente din împrejurimi am putea transfera în decorațiunile apartamentului.

Pe ce ar trebui să ne concentrăm atunci când alegem accesoriile care ne permit să ne scăldăm casa în soare și căldură?

Cel mai bine este să ne concentrăm pe destinațiile pe care le asociem cu vara, soarele și vremea caldă. Pentru unii dintre noi poate fi Sicilia sau Grecia, Provence, când lavanda este în plină floare, pentru alții locuri exotice precum Caraibe, pline de nisip și palmieri, iar pentru alții Maroc, cu modele și culori intense și nisip portocaliu din deșert. Sau, de ce nu, vacanțe într-o zonă rurală, printre livezi, pajiști sau lacuri. Așadar, ca să păstrezi climatul zilelor calde în accesoriile din casa ta, concentrează-te pe culorile locurilor pe care le asociezi cel mai mult cu soarele.

Dacă îți dorești ca decorațiunile să fie subtile, și dacă te gândești la o vară la mare, de exemplu, nu trebuie să îți decorezi casa cu scoici sau perne cu ancore. În primul rând, pentru că acest lucru nu se va potrivi întotdeauna interiorului și, în al doilea rând, decorațiunile subtile nu sunt susceptibile să devină plictisitoare. În loc de scoici, putem aduna bețe aruncate de mare și crea un "buchet" obținut din ele într-o vază, sau îmbrăca pernele în țesături naturale, cum ar fi inul, în culori asociate cu marea, nisipul sau verdele stins al ierburilor de pe dune.

Coșurile și tot felul de obiecte țesute (lămpi, felinare, coșuri mici și mari), realizate nu neapărat din răchită, ci din diverse ierburi tropicale, exotice etc., sunt obiecte foarte des folosite în regiunile unde vara durează tot timpul anului. Decorațiunile de acest tip vor aduce, fără îndoială, starea de spirit dată de căldura soarelui în casă. De asemenea, felinarele, pe care le folosim vara, în serile călduroase, pe balcoane și terase, le putem transfera ulterior în interiorul locuinței.

Nu uita însă nici de plante, atât în ghiveci, cât și de buchetele de flori proaspăt tăiate. Aici cel mai important lucru este recipientul în care le ținem. Ghivecele și vazele pot, de asemenea, recrea atmosfera verii în casă prin designul, forma și culoarea lor.

Din fiecare călătorie încerc să aduc acasă un accesoriu practic, care să fie caracteristic pentru locul în care l-am cumpărat și, în același timp, să se potrivească cu interiorul meu. Cel mai adesea este vorba de ceramică. Am deja căni și boluri din Portugalia sau Spania, un ceainic din Maroc, linguri de bucătărie și spatule din lemn exotic din Cuba. Cu toate acestea, nu pot să încapă în valiză toate lucrurile pe care aș vrea să le iau cu mine, dar, din fericire, ceramica și accesoriile inspirate de astfel de destinații sunt disponibile și în magazinele din Polonia.

Putem completa decorul cu elemente pe care le găsim în casă?

Cel mai simplu mod de a face schimbări folosind ceea există deja în casă sunt proiectele DIY. Pentru cei cărora nu le este frică să pună mâna pe pensulă și să experimenteze cu mobilierul, le recomand să îl vopsească într-o culoare diferită, asortată cu interiorul, dar asociată cu zilele călduroase.

Cu toate acestea, dacă îți este teamă de schimbări permanente, o soluție cool pot fi autocolantele pentru plăci în stil mozaic (caracteristice țărilor mediteraneene), care pot fi folosite atât pe pereți, cât și pe pardoseli sau pe mobilier. O soluție la fel de eficientă și ușoară pentru schimbarea interiorului o reprezintă ramele pentru postere. Vei avea aceleași imagini pe tot parcursul anului în rame pe care le poți schimba oricând, în funcție de starea ta de spirit sau dacă te plictisești de aspectul lor.

Acest efect poate fi obținut în orice tip de interior?

Cred că da, dar nu în orice interior va fi ușor de realizat sau efectul va nu fi la fel de vizibil. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să nu păstrăm măcar un pic de soare în locuință, dacă asta ne face să ne simțim mai bine. Plantele în ghivece și vazele care se potrivesc cu stilul casei tale sunt întotdeauna o alegere potrivită.

De ce ar trebui să întreprindem o astfel de metamorfoză „solară”?

Soarele, abundența de lumină, căldura și verdeața de la fereastră sunt surse de dopamină naturală. Chiar și iubitorii de iarnă și toamnă au nevoie de ele pentru o stare de spirit pozitivă. În Polonia, vara este mult prea scurtă, așa că merită să o prelungim în spațiul interior, astfel încât să avem suficientă energie pentru a trece cu bine peste perioada iernii și a zilelor scurte. Metamorfozele rapide cu ajutorul accesoriilor sunt cel mai ușor mod de a face acest lucru.