Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
50 Lei pentru tineÎnregistrareLogare50 Lei pentru tineCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Prăjituri de Paște recomandate de Hanna Smuczer

Mai ales de Paște vrem să ne răsfățăm familia și prietenii cu o mulțime de prăjituri pe cât de aspectuoase pe atât de gustoase.

De exemplu, bloggerul culinar Hanna Smuczer din Ungaria ne propune 3 rețete interesante și nu foarte greu de preparat. Vei alege oare brioșele, tortul de bezea cu lămâie sau prăjitura asalciană?

Brioșe împletite

Se spune că brioșele sunt un simbol al fertilității.

Ingrediente pentru 19 brioșe:
• 500 g făină
• 1/2 linguriță de sare
• 90 g zahăr pudră
• 1 ou
• 80 g unt
• 250 ml lapte
• 25 g drojdie proaspătă
• boabe de piper pentru ornat

Mod de preparare

1. Se amestecă făina cu sarea, zahărul pudră și untul. Separat se amestecă 1 linguriță de zahăr pudră, laptele călduț și drojdia proaspătă. Se lasă să crească timp de 5-7 minute, apoi se adaugă amestecul cu făină.

2. Spargem ouăle într-un bol, le batem cu o furculiță și adăugăm jumătate din conținut în amestecul de făină, apoi frământăm. Se acoperă și se lasă să crească timp de 40-50 de minute.

3. După ce a crescut, se împarte aluatul în bucăți de 50 g. Întinde și răsucește fiecare bucată făcând un nod.

4. Se așază brioșele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă să se odihnească 30 de minute.

5. Apoi se ung cu ouăle rămase și se ornează cu boabe de piper întregi.

6. Preîncălzește cuptorul la 200 °C și coace brioșele până când se rumenesc, aproximativ 20 de minute. Spre sfârșitul coacerii, poți porni fluxul de aer astfel încât suprafața aluatului să se rumenească uniform pe toate părțile.

Tort de bezea cu lămâie

Ingrediente pentru aluat:
• 160 g făină
• 50 g zahăr pudră
• 1 vârf de sare
• 1 linguriță praf de copt
• 80 g unt rece
• 2-3 linguri cu apă

Ingrediente pentru crema de lămâie:
• suc de lămâie (4 lămâi)
• 4 ouă
• 150 g zahăr tos
• 1/2 linguriță de sare
• 20 g praf de budincă cu gust de vanilie

Ingrediente pentru bezea:
• 2 albușuri
• 90 g zahăr tos

Mod de preparare

1. Se amestecă făina cu zahărul pudră cernut, sarea și praful de copt, apoi se adaugă untul rece. Se adaugă o lingură cu apă rece, se amestecă și se frământă aluatul, apoi se lasă la frigider cel puțin 30 de minute sau chiar peste noapte.

2. Se întinde aluatul cu un sucitor presărat cu făină. Se pune apoi foaia de aluat într-o formă unsă cu unt. Înțeapă aluatul cu o furculiță după ce îl pui în formă. Pune deasupra aluatului hârtie de copt și presară bile de ceramică pentru ca acesta să nu se umfle. Se coace timp de 15 minute (căldura de sus și de jos) la 180 °C. Apoi se scot boabele de ceramică și se mai coace încă 10 minute. Se unge partea de jos cu albuș de ou.

3. Pentru crema de lămâie, se stoarce sucul de lămâie într-un storcător și se amestecă cu o parte din praful de budincă și apoi cu oul. Restul se fierbe cu zahărul granulat. Când fierbe, se adaugă și amestecul cu ou cu zeamă de lămâie și se amestecă la foc mic cu un tel.

4. Pentru bezea bate albușurile spumă. Când albușurile sunt albe, adaugă treptat zahărul și bate până se întărește compoziția. Întinde gălbenușul de ou rămas peste blat. Crema de lămâie se toarnă și ea peste blat, apoi se adaugă bezeaua cu ajutorulul unor accesorii de ornare și se coace în cuptorul preîncălzit la 200 °C timp de 15 minute. Apoi se lasă la rece peste noapte și se servește a doua zi.

Prăjitură alsaciană

Ingrediente:
• 500 g făină
• 100 g zahăr tos
• 1 pliculeț zahăr vanilat
• 1/2 linguriță sare
• 100 g migdale feliate
• 150 ml lapte călduț
• 30 g drojdie proaspătă
• 2 ouă
• 150 g unt
• 100 g stafide
• 1 lingură rom

Pentru ornare:
• 100 g ciocolată albă
• 1–2 linguri ulei
• ciocolată neagră sau cu lapte

Mod de preparare

1. Se amestecă 1 linguriță de zahăr pudră în laptele călduț, se adaugă drojdia proaspătă, se acoperă și se lasă să crească timp de 6-7 minute.

2. Se înmoaie stafidele în apă călduță amestecată cu puțin rom. Între timp, se amestecă făina, zahărul tos, zahărul vanilat, sarea, migdalele feliate și untul moale în bolul unui robot de bucătărie Se adaugă ouăle întregi. Când drojdia a crescut, se adaugă peste această compoziție și se frământă pentru a obține un aluat omogen. Spre sfârșit se adaugă stafidele înmuiate.

3. Se acoperă aluatul și se lasă să crească timp de 90 minute. Apoi, cu un sucitor presărat cu făină se întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară. Se rulează și se pune într-o formă de copt unsă cu unt. Se lasă aluatul să crească din nou timp de aproximativ o oră. Se coace în cuptorul preîncălzit la 170 °C timp de 45-50 de minute.

4. Se lasă prăjitura să se răcească și se răstoarnă. La bain-marie, se topește ciocolata albă tocată într-un castron din sticlă, se adaugă uleiul și se pune amestecul peste prăjitură cu o lingură. Se presară deasupra migdalele feliate și ciocolată fin tocată.