Totul pentru Crăciunul în stilul tău | Pregătește-te →
Reducere de 15% folosind codul ACASA15 | Economisește azi →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum depozitezi corect alimentele în frigider

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

O oală cu mâncare gătită, câteva sticle de vin sau pălincă, legume și ierburi aromatice proaspete, plus câteva mezeluri și brânzeturi? Frigiderul tău este absolut plin?

Organizarea unui frigider poate fi o provocare, dar dacă ai ajutoarele potrivite, îi vei face față cu brio. Îți prezentăm recipientele noastre favorite, practice și elegante, fie că vorbim de sticle, cutii și alte gadgeturi care îți vor face viața mult mai ușoară.

1. Păstrarea ierburilor aromatice în frigider

Păstrarea corectă a ierburilor în frigider este esențială pentru a le menține proaspete, gustoase și parfumate pentru cât mai mult timp posibil. Există mai multe moduri de a păstra ierburile aromatice în frigider:
  • Se înfășoară într-un șervețel: Ierburile aromatice se clătesc sub jet de apă rece, se usucă cu un șervețel de hârtie și se înfășoară apoi într-un șervețel nou, ușor umed. Se pun apoi într-o pungă sau o cutie de plastic care se lasă ușor deschisă pentru a permite ierburilor aromatice să respire. Pătrunjelul, coriandrul, busuiocul și arpagicul pot fi păstrate în frigider în acest mod.
  • Într-un pahar de apă: : Taie cozile ierburilor aromatice și pune-le într-un pahar cu apă rece. Se acoperă cu o pungă de plastic și se pun în frigider. Schimbă apa la fiecare zi sau două. Busuiocul, menta și alte ierburi cu tulpini lungi vor rezista mai mult în acest fel.
  • Păstrare uscată: : Rozmarinul, salvia sau cimbrul pot fi pur și simplu păstrate și uscate în frigider în ambalajul lor original sau înfășurate într-un șervețel de hârtie și apoi puse într-o pungă de gustări din plastic.
Păstrează ierburile aromatice proaspete mai mult timp în frigider

Păstrează ierburile aromatice proaspete mai mult timp în frigider

2. Cum să păstrezi fructele și legumele în frigider

Te superi și tu când arunci la gunoi roșiile pe care le-ai cumpărat acum două zile? Secretul pentru prelungirea prospețimii legumelor și fructelor este modul și locul în care le păstrezi în frigider:
  • Menține temperatura în frigider între 3 și 5 °C.
  • Depozitează legumele în sertare separate cu umiditate reglabilă. O umiditate ridicată este mai bună pentru legumele cu frunze, în timp ce o umiditate mai scăzută este recomandată pentru legumele cu fructe, păstăi sau cu bulbi.
  • Separă legumele de fructe. Fructele produc etilenă, care accelerează maturarea alimentelor, inclusiv a legumelor.
  • Pentru legumele care au nevoie de circulația aerului (broccoli, conopidă, castraveți, ardei, vinete), se folosesc cutii sau pungi cu găuri..
  • Pentru legumele feliate, alege recipiente închise ermetic care împiedică uscarea.
  • Pentru legumele cu rădăcini, cum ar fi morcovii sau ridichile, îndepărtează frunzele care sustrag umiditatea rădăcinilor.
  • Nu se spală în prealabil fructele sau legumele decât cu puțin timp înainte de a le găti/consuma. Umiditatea accelerează deteriorarea.
  • Zmeura, căpșunile, afinele și alte fructe delicate se depozitează pe rafturile superioare ale frigiderului în caserole.

3. Alimente care nu trebuie păstrate în frigider

Nu toate alimentele se țin în frigider. Pentru unele, frigul sau fluctuațiile frecvente de temperatură cauzate de deschiderea și închiderea constantă a frigiderului nu vor face decât să le dăuneze. Iată o listă cu alimentele care nu-și au locul în frigider:
  • Roșiile: Roșiile își pierd aroma și consistența dacă le ții în frigider.
  • Pâinea: Pâinea, baghetele sau chiflele se întăresc mai repede în frigider. Dacă vrei să le păstrezi mai mult timp le poți însă congela.
  • Cartofii: Temperaturile scăzute transformă amidonul în zahăr, ceea ce schimbă gustul și textura cartofilor.
  • Ceapă și usturoi:: Un mediu umed și rece va accelera deteriorarea lor.
  • Fructe tropicale: : Mango, papaya, ananas și alte fructe tropicale își pierd gustul și își schimbă textura în frigider.
  • Dovlecei, dovleci și pepeni: : Se depozitează la temperatura camerei atâta vreme cât nu sunt tăiați în bucăți.

Mai multe sfaturi pentru depozitarea și organizarea alimentelor în frigider

  • Creează zone destinate diferitelor tipuri de alimente (de exemplu, băuturi, produse de patiserie, produse lactate etc.). Acest lucru îmbunătățește organizarea și reduce timpul petrecut pentru căutarea alimentelor.
  • Aranjează alimentele în frigider în funcție de temperatură. Rafturile superioare sunt de obicei la o temperatură mai stabilă, în timp ce secțiunile inferioare sunt mai reci.
  • Carnea și peștele se depozitează pe raftul cel mai de jos pentru a preveni scurgerea sucurilor pe alte alimente și pentru a minimiza riscul de contaminare.
  • Depozitează gemurile, sosurile și brânzeturile pe ușa frigiderului. Acestea pot rezista la fluctuații mai mari de temperatură.
  • Depozitează alimentele gata de consum pe rafturile din față, unde le poți vedea mai ușor și să nu uiți de ele. De exemplu, alege un compartiment sau raft doar pentru ele, la fel ca și în cazul alimentelor din cutii sau borcane pe care le-ai desfăcut.
  • Folosește ambalaje transparente pentru a depozita alimentele în frigider, astfel încât să vezi ce este în interior.
  • Recipiente sustenabile. Înlocuiește ambalajele de unică folosință cu borcane de diferite dimensiuni care sunt ideale pentru sucuri fresh, iaurt, gemuri, granola și unt.
Sfat Bonami: Ți-am pregătit un set special de etichete pentru a-ți diferenția casorelele cu alimente. Descarcă, tipărește (de preferință pe hârtie autocolantă) și lipește!

Întrebări frecvente

Cum se spală frigiderul?

În primul rând, oprește frigiderul și pune o cârpă sub el în cazul în care se topește gheața. Apoi scoate toate alimentele din frigider și aruncă cele alterate sau care au expirat data limită de consum. Pregătește o găleată cu apă cu săpun sau oțet și o cârpă. Scoate toate sertarele și rafturile și spală-le în chiuvetă. Apoi curăță interiorul frigiderului cu apă cu săpun. Nu uita nici de orificiul de scurgere a apei care se colectează în urma condesului. Șterge totul cu o cârpă pentru a preveni formarea înghețului. La final, așază alimentele în frigider, urmând sfaturile menționate în acest articol.

Ce să pui în ușa frigiderului?

Gândește-te la spațiul pe ușa frigiderului. Este o idee bună să pui laptele, sucurile, apa minerală, alcoolul, berea și vinul alb.

Conservele deschise și gemurile pot fi plasate puțin mai sus. Tot aici poți depozita ketchup și muștar și alte condimente. Ouăle și untul cu margarină sunt, de asemenea, ideale pentru ușă. Nu pune ouăle în frigider într-un ambalaj de hârtie, deoarece riști să transferi diverse bacterii. Transferă-le în recipiente pentru ouă, de preferință cu vârful în jos.

Cum se păstrează alimentele în congelator?

Congelatorul trebuie păstrat la o temperatură cuprinsă între -18 și 20 °C. Ambalează și datează corespunzător toate alimentele. Încearcă să congelezi alimentele cât mai repede posibil, deoarece acestea își vor păstra mai bine calitatea și textura. Nu se recomandă să congelezi legumele cu frunze, alimente prăjite, maioneză sau fructe și legume cu un conținut ridicat de apă.

Cum se păstrează alimentele gătite în frigider?

Lasă alimentele gătite să se răcească și depozitează-le în frigider cât mai curând posibil, ideal în termen de două ore. Împarte mâncarea în porții mai mici pentru o răcire mai rapidă și o reîncălzire mai ușoară. La reîncălzire, asigură-te că alimentele ajung la cel puțin 75 °C.

Cum se păstrează produsele lactate în frigider?

Ideal ar fi ca produsele lactate să fie păstrate la o temperatură cuprinsă între 4 și 6 °C. Partea superioară a frigiderului este deosebit de utilă pentru depozitarea laptelui, iaurtului, brânzei și a altor produse lactate. Unele dintre ele au un termen de valabilitate destul de lung. Prin urmare, trebuie respectată întotdeauna data de expirare recomandată pe ambalajul produsului. Dacă descoperi un iaurt cu un capac bombat, aruncă-l la coșul de gunoi, chiar dacă termenul de expirare este încă valabil.