Cum percepe noile trenduri în amenajări interioare și ce anume evită când concepe un decor? Descoperă lumea privită prin ochii lui Tomáš, unul dintre designerii din echipa Bonami.
Tomáš Rachunek
Tomáš Rachunek este unul dintre absolvenții cursurilor de design al produselor de la Academia de Artă, Arhitectură și Design din Praga. S-a format astfel ca designer pluridisciplinar, acoperind deopotrivă design-ul instalațiilor și corpurilor de iluminat, al produselor în general, arhitectură și, bineînțeles, design interior.
Cuvântul „trend interior” nu mi-a plăcut niciodată. Fiecare persoană își conturează propriul spațiu în care vrea să trăiască. Iar acest lucru se desfășoară deopotrivă conștient și inconștient. Personal, îmi place foarte mult când intru în casa cuiva și descopăr că întreg mediul în care gazda mea trăiește este construit ca reflexie directă și indirectă a viziunii și a acțiunilor minții sale. De altfel, acesta este modul ideal pentru a concepe interiorul perfect.
Pe de altă parte, un interior construit de un arhitect sau un designer - printr-un dialog cu proprietarul casei - reușește să înglobeze soluții într-un mod unic și de multe ori complet original, așadar este foarte dificil de clasificat ca încadrându-se în spectrul unui singur trend interior. Eu zic că nu ar trebui niciodată să iei trendurile ca atare, ad literam. Scopul lor este că oferă un mod de comunicare mai simplu (și mai rapid) al esteticii în colaborarea profesională dintre un designer și investitor.
Iată o întrebare complicată. Bazându-mă pe abordarea pe care am descris-o anterior, este imposibil să spui că un lucru anume este greșit. Oricine se poate simți bine în mediul în care trăiește. Iar dacă un lucru anume îl face fericit - cum ar fi tapiseria de pe perete, în cazul bunicii mele - lasă-l să se bucure de el. Măcar va exista mereu un subiect de discuție. Și la urma urmei, a folosi ceva familiar într-un context diferit este cea mai bună cale spre a descoperi ceva nou și original.
Dacă ar fi totuși să dau un răspuns cât de cât concret la această întrebare, în amenajarea unui interior eu evit pe cât posibil utilizarea tapetului. Mai pot menționa și anumite materiale; cum ar fi vinilul cu model de lemn sau placajul cu decor ce imită betonul.
Eu am un motto: „A avea un scaun înseamnă a te bucura de viață”. Fotoliul (sau chiar scaunul) este un element esențial al oricărui interior. În același timp, fiecare designer își dorește să conceapă un scaun, măcar o dată. Fiecare scaun are un caracter distinctiv și spune o altă poveste, asupra căreia poate fi o plăcere să reflectezi.
Îmi plac produsele acestor branduri pentru forma lor pe cât de simplă, pe atât de precisă, respectiv pentru calitatea procesării materialelor.