Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
50 Lei pentru tineÎnregistrareLogare50 Lei pentru tineCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Éclairs: un desert franțuzesc pregătit acasă

Barbora Říhová · 17. mai 2022

Desertul tradițional francez Éclair este ca un pișcot făcut dintr-un aluat pufos, umplut cu o cremă de vanilie, glazurat cu ciocolată și ornat cu zmeură.
Dacă vrei să prepari și tu câteva eclere pentru tine și cei dragi, ți-am pregătit o rețetă ușoară. Sunt dulci, delicioase și cremoase.

Bine de știut înainte să te apuci de coptul aluatului pentru éclairs

• Aluaturile nu sunt greu de preparat, cea mai dificilă parte este coacerea. Nu deschide niciodată cuptorul în timpul coacerii, o scădere bruscă a temperaturii poate face ca aluatul să se întărească. Și nu există nici o modalitate de a repara asta.

• Nu coace aluatul în cuptorul cu ventilație cu aer cald, ci doar cu funcția de coacere normală, cu încălzire inferioară și superioară.

• Cel mai bine este să modelezi aluatul în forma de copt folosind un tăietor de patiserie zimțat cu un diametru de aproximativ 1 cm.

• Lungimea este de aproximativ 6 - 10 cm pentru eclere, în rețeta noastră au o lungime de 7 cm.

• Pentru a le umple vei avea nevoie de un poș de patiserie, îngust și mai lung. Dacă nu ai unul, poți tăia eclerele pe lungime și le poți umple apoi.

• Păstrează întotdeauna ingredientele la aceeași temperatură atunci când prepari cremele.

De ce ingrediente ai nevoie pentru éclairs?

Pentru aluat, se pregătesc următoarele ingrediente:
• 125 ml lapte,
• 125 ml apă,
• 100 g unt,
• 1 lingură zahăr,
• 150 g făină,
• 3 - 4 ouă,
• vârf de sare.

Pentru umplutură vei avea nevoie de:
• 500 ml lapte,
• 1 plic budincă de vanilie,
• 100 g zahăr,
• 1 linguriță zahăr vanilat,
• 3 gălbenușuri,
• 150 - 200 ml smântână pentru frișcă,
• piure de fructe/marmeladă după gust.

Vor fi perfecte pentru ornat:
• zmeură proaspătă,
• fructe de zmeură liofilizate / deshidratate,
• 100 g ciocolată (cu cel puțin 55% cacao),
• 2 lingurițe de ulei de cocos (se poate omite).

Această cantitate va fi suficientă pentru aproximativ 20 - 25 de bucăți de éclairs.

Cum să coci perfect eclere

Se pregătește și se coace aluatul:
1. Se pun într-o cratiță laptele, apa, untul, zahărul și un praf de sare și se încălzesc la foc mic până când untul se topește complet.
2. Când laptele este încălzit și untul s-a topit și încep să se formeze bule, se adaugă făina și se mărește focul.
3. Se amestecă energic cu făina folosind un tel. Cu cât este mai bine gătit, cu atât va fi mai bun după coacere și se va umfla mai mult.
4. Se lasă aluatul să se răcească și apoi se adaugă ouăle, pe rând.
5. Când pui cel de-al treilea ou în aluat, dacă consistența este foarte groasă, mai poți adăuga încă unul. Practic, eu adaug întotdeauna 4 ouă.
6. Consistența trebuie să fie tocmai bună, astfel încât să își păstreze forma și să nu curgă, dar nici prea groasă, pentru a putea fi ușor de întins pe foaia de copt.
7. Preîncălzește cuptorul la 180 °C. Folosește funcția clasică de încălzirea superioară și inferioară, nu coace aluatul cu ventilatorul pornit cu aer cald.
8. Se așază hârtie de copt pe tava de copt, se pune aluatul într-o pungă de patiserie cu vârful tăiat și se aplică benzi de 6-7 cm lungime pe tavă. Întinde-le la intervale mai mari, aluatul se va umfla mult. Descoperă oferta noastră accesorii pentru patiserie!
9. Poți stropi ușor aluatul cu apă rece sau îl poți pudra cu zahăr pudră - ambele variante previn crăparea.
10. Coace eclerele în partea de jos a cuptorului timp de 35 - 45 de minute, până devin aurii. Nu deschide cuptorul în primele 25 de minute! Schimbarea bruscă a temperaturii ar face ca aluatul să se fărâmițeze instantaneu.
11. După coacere, este o idee bună să faci o mică gaură în partea de jos a fiecărui pișcot copt, cu o scobitoare, pentru ca aburii să iasă din el.
12. După ce s-au răcit, vei face două găuri în ele una la fiecare capăt, pe care le vei folosi apoi pentru a introduce crema cu un poș.

Cum să faci crema pentru éclairs?
1. Începe cu crema cu o zi înainte. Pune toate ingredientele pentru cremă într-o cratiță, cu excepția smântânei, pe care o vei folosi a doua zi. Se amestecă totul bine cu un tel și se gătește la foc mic, amestecând constant, până se îngroașă, ca o cremă clasică. După ce budinca s-a îngroșat, se acoperă cu folie alimentară, așezând-o direct deasupra budincii. Se păstrează la frigider.
2. Se toarnă smântâna în budinca tare, răcită și se bate. Poți adăuga mai mult zahăr pudră, după gust.
3. Dacă dorești, adaugă puțin piure de fructe sau gem (dar lasă-l să se răcească mai întâi în frigider).

Finisarea și ornarea:
1. Se topește ciocolata într-o baie de apă și se adaugă uleiul de cocos.
2. Umple eclerul cu cremă folosind poșul de patiserie. Eclerul va începe să se umfle. Ai grijă, că dacă vei pune prea multă cremă, va începe să se scurgă și eclerul se poate sparge.
3. Toarnă peste eclerele umplute ciocolată și, înainte ca ciocolata să se întărească, presară și zmeura liofilizată măcinată.
4. La final, se ornează cu zmeură proaspătă și se servește pe farfurie.

Atenție: Odată deschise, fructele liofilizate se umezesc foarte repede.