100 Lei sau 400 Lei reducere la comanda ta | Economisește azi →
Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cultivă propriile ierburi aromatice și legume

by Flera · Aprilie 2022
Traducere: Irina Klomp

Te întrebi dacă trebuie să speli castravetele cumpărat din supermarket cu detergent, să-l pui câteva minute în apă cu oțet sau poți să îl folosești la salată imediat? Răspunsul la această dilemă ar putea fi cultivarea propriilor legume, fructe și ierburi aromatice la tine acasă.

Cu ce să începi dacă nu ai grădinărit niciodată?

Dacă ai propria grădină, vei avea mai mult de lucru, dar și mai multe opțiuni. Există culturi care pot supraviețui chiar și cu o îngrijire ușoară.

• Eliberează o porțiune de gazon și fă câteva paturi direct pe pământ sau procură-ți paturi ridicate pe care să le umpli cu substrat.
• Creează un pat îngust de-a lungul unui gard de plasă și poți semăna mazăre sau fasole.
• Au răsărit pe grămada de compost de anul trecut câțiva dovlecei sau dovleci? Lasă-i acolo, asta e tot ce au nevoie cu adevărat. Dacă uiți să îi uzi vara, vor fi mai mici, dar altfel, nu vor suferi foarte mult.

Nu ai o seră, dar vrei să cultivi roșii? Încearcă să plantezi roșii cherry și ardei iuți pe un pat ridicat în fața ferestrei. Nici măcar nu trebuie să pulverizezi roșiile cherry, ci doar să le uzi din când în când.

Sfatul nostru: Roșiile sălbatice mici sunt ușor de cultivat și, de departe, cele mai gustoase.

Datorită iernilor blânde din ultimii ani, unele legume, cum ar fi varza de Bruxelles, conopida și prazul, vor supraviețui fără o atenție deosebită din partea ta.

Nu te simți încă pregătit? Evită culturile pretențioase în primul an! Printre acestea se numără ardeii grași, care au nevoie de o anumită temperatură, umiditate și ventilație, suferă de mucegai și necesită pulverizare. Roșiile mari sunt la fel de sensibile.

Mini-grădină în oraș

Ce să faci atunci când ai un balcon, o terasă, loc doar pentru o jardinieră pe pervazul ferestrei sau o curte interioară pavată? Pentru cultivarea legumelor în aceste condiții vei avea nevoie de recipiente potrivite, suficient de mari și, de preferință, cu udare automată.
Ierburile aromatice din ghivece de la supermarket (busuioc, coriandru, arpagic, cimbru, rozmarin, rucola, mentă și melisa) și orice tufișuri de fructe de pădure (afine canadiene, zmeură, coacăze) vor crește de minune în ele.
Cimbrul și rozmarinul vor ierna până în anul următor, iar menta se poate reface și ea, doar că are nevoie de mai multă apă.

Recomandările noastre:

• Plantează câteva margarete africane în ghiveciul alăturat, acestea nu se mănâncă, dar vor ține departe afidele.
• Într-un alt ghiveci poți pune semințe de flori comestibile (călțunași, violete, gălbenele, mușețel, șofran, levănțică). Le poți folosi fără teamă pentru ornarea preparatelor culinare când înfloresc.
• Căpșunii se comportă bine în jardiniere și poți cumpăra răsadurile din piața agricolă. Trebuie doar să ai grijă regulat de alimentarea cu apă, în funcție de marcajul de apă de pe recipient.
• De asemenea, poți cultiva roșii sălbatice și pe balcon; pentru cultivatorii mai comozi, o pungă deschisă cu substrat este suficientă - roșiile pot crește chiar în ea.
• Un kit de creșterea ciupercilor sigur vei găsi disponibil pe piață. Este vorba, de fapt, de un pachet de substrat cu miceliu pe care să îl amplasezi într-un colț întunecat al apartamentului, pe hol sau într-un dulap unde nu există deloc lumină. După ce ciupercile au fost recoltate, substratul poate fi folosit ca îngrășământ pentru florile din ghivece sau pot fi plantate răsaduri de roșii sau de ardei direct în el.

O grădină de legume comunitară

Instalarea unui compostor comunitar în blocul tău poate fi o ideea apreciată și de vecini. La următoarea ședință a proprietarilor de pe scara ta, propune să discutați despre posibilitățile unei grădini comunitare, în curtea interioară, în saci sau ghivece mari sau chiar construirea unor paturi ridicate de legume. Vei ajunge să îți cunoști mai bine vecinii, veți împărți costurile, dar și recolta, iar odată cu stabilirea unei rutine de udare a legumelor, nu va trebui să îți faci griji pentru ele, atunci când pleci în vacanță în timpul verii. Poți să pui chiar și un pom fructifer într-un recipient mai mare.

Pentru ca plantele să crească frumos...

1. Ghivecele potrivite pentru cultivarea legumelor și ierburilor aromatice pe balcon trebuie să aibă cel puțin 40 × 40 cm. Dacă se utilizează și izolație (plăci de polistiren extrudat neabsorbant, cu o grosime de aproximativ 2 cm, în jurul perimetrului ghiveciului, între substrat și peretele ghiveciului), planta poate supraviețui bine pe timpul iernii..
2. Pentru ghivece se folosește de obicei un substrat ușor pentru grădini de acoperiș (cu adaos de argilă expandată), în special datorită greutății sale mai reduse. Cu excepția cazului în care vrei să plantezi un copac care are nevoie de un recipient mare pe toate laturile (cel puțin 1 m în înălțime, lățime și lungime), o adâncime a substratului de aproximativ 40 cm este suficientă pentru plante.
3. În cazul recipientelor mai adânci, este indicat să se umple stratul inferior cu material de drenaj sau polistiren. Sub straturile de substrat, este recomandat să se plaseze folie perforată de seră, care, pe lângă funcția de drenaj, acționează și ca un fel de rezervor de apă în perioadele fără udare. Nu uita să separi straturile cu un material filtrant, cum ar fi geotextilul (200 g/m2)
4. Scurgerea excesului de apă este esențială - trebuie să existe suficiente găuri la baza vasului pentru ca apa să se scurgă. De asemenea, gândește-te bine unde se va scurge apa din vas, să nu ai surprize că va ajunge pe balconul vecinului de mai jos. Mai ales pe o terasă, scurgerea frecventă poate lăsa urme inestetice pe pavaj.

Mai multe sfaturi de la arhitectul de grădină Ferdinand Leffler:

• Plantele comestibile nu aparțin doar părții utilitare a grădinii. Plantează căpșuni sălbatici, lăptișor de matcă, cimbrișor, cimbru și alte ierburi aromatice peste tot, alături de plantele perene, arborii și arbuștii din grădină. Te vor încântă formând un covor verde, natural. Chiar dacă nu le mănânci te vei bucura de parfumul și micile lor flori colorate.
• Un ghiveci de balcon trebuie să fie întotdeauna rezistent la îngheț și să aibă găuri de drenaj.
• Crezi că ghivecele de plastic nu se potrivesc într-un decor cu lemn sau piatră? Le poți camufla sau „ascunde” în alte recipeinte din materialele care îți plac. Doar așa grădina și balconul te vor răsplăti cu emoții și experiențe adevărate.
• Dacă trebuie să aleg între un număr mare de vase mai mici sau unul mare, eu optez întotdeauna un solitar amplu și impunător. Acesta ajută ca terasa / balconul să arate mai mult ca o grădină.

Pentru mai multă inspirație aruncă o privire peste grădinile amenajate de Atelierul Flera!