Mid Season Sale | Economisește până la 40% →
Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Care sunt culorile anului 2021? Haide să le descoperim împreună!

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • Decembrie
Traducere și adaptare: Irina Klomp

Desigur, culoarea anului nu trebuie însușită ca o dogmă. Dar dacă ești interesat de tendințele de design interior, te poți inspira din lista culorilor alese pentru anul 2021. De ce am ales să scriem despre culori? Pentru că sunt foarte multe. Cei mai mari producători de vopsele din lume le-au ales după consultarea cu designeri și arhitecți, iar noi ți le vom prezenta pe toate, aici. Oare care îți va plăcea cel mai mult?!

Cine alege culoarea anului?

Nu ar fi deloc nepotrivit să spunem că și noi suntem cei care o aleg.
Deși decizia despre culorile anului provine de la experții angajați de cei mai mari producători de vopsele, aceștia le aleg în funcție de tendințele globale și de comportamentul celor care le folosesc. Prin urmare, culoarea anului surprinde perfect starea de spirit actuală influențată de evenimentele mondiale din design, modă, cultura pop, arhitectură și tehnologie.

Cei mai importanți jucători sunt de obicei Pantone Color Institute, Dulux Akzo Nobel și PPG sau Sherwin-Williams. Dar bineînțeles, în lume sunt și alte nume care aleg culorile anului, cum ar fi: Rust-Oleum, Benjamin Moore sau Valspar, ba chiar și postul de televiziune Discovery, Inc.

O paletă interesantă și frumoasă de culori pentru 2021

În timp ce în anul 2020 pășeam cu toții având mari așteptări și planuri pentru noul deceniu, spre anul 2021 mergem un pic nesiguri, stresați, iar unii dintre noi chiar plini de griji și anxietate. De aceea presupunem că tendințele modei și alegerea culorilor anului au ținut cont de acest aspect. Culorile alese încearcă să ne aducă relaxare și speranță. După toate turbulențele din ultimul an, ne dorim în principal siguranță, optimism și un nou început.

Lumina la capătul tunelului: Ultimate Grey și Illuminating - alegerea Pantone

Deși s-a presupus că votul va fi pentru culoarea albastru, în tonuri marine, într-un final, Pantone a ales două culori pentru anul 2021, gri și galben strălucitor. Sensul este clar - vorbim de un contrast care ar trebui să simbolizeze speranța, un fel de „lumina de la capătul tunelului”. Aceste două culori independente se combină frumos și au un efect vizual plăcut.

Este a doua oară în 22 de ani când compania propune două culori, una lângă alta. Dacă galbenul este prezent pe scenă pentru a doua oară, pentru gri este o premieră. Nuanța Ultimate de gri nu trebuie deloc percepută ca deprimantă, dimpotrivă, aceasta inspiră stabilitate, liniște interioară și înțelepciune. Nuanța Illuminating de galben ne amintește de razele și lumina soarelui, dar și de „fața zâmbitoare”, inconfundabilul emoticon.

Sfatul nostru: În interior, ambele culori vor arăta modern, chiar futurist. Dar dacă această combinația este prea puternică pentru gustul tău, alege doar una ca dominantă și completeaz-o cu mici decorațiuni, o pernă sau un covor în cea de a doua culoare.

Revenirea la natură și simplitate: Brave Ground - alegerea Dulux

Dulux a ales maro pentru culoarea anului. O nuanță neutră, caldă, naturală care aduce un sentiment încurajator și echilibrat în fiecare cameră. Datorită versatilității sale maroul permite și altor culori sau pieselor tale favorite de mobilier și decorațiuni să iasă în evidență.

Dacă ai sentimentul că trebuie să reconsideri unele lucruri în anul următor, această culoare ar trebui să îți ofere suport, încredere în forțele proprii, dar și spațiu suficient pentru creativitate.

Sfatul nostru: Cum să „lucrezi” cu această culoare aparent banală în interior? Combin-o cu alte culori similare, precum bej sau alb crem, pentru un aspect elegant și liniștitor. Sau profită de neutralitatea acesteia și asorteaz-o cu nuanțe calde de roșu și roz, care se vor remarca dezinvolt. Te vei întoarce la natură alegând pentru a combina acestea culoare cu accesorii din lemn sau piatră.

Wellness pentru ochi și suflet: Transcend, Big Cypress și Misty Aqua - alegerea PPG

Este destul de clar ce ne dorim cu toții pentru anul viitor, așa că nu ne surprinde faptul că PPG a ales o paletă de culori calmă și naturală pentru a aduce o atmosferă caldă și o senzație de calm oricărui interior. Induce o stare de bine, calm, echilibru emoțional și vizual.

Trifoiul colorat cuprinde: Transcend - o nuanță de pământ (culoarea fulgilor de ovăz), Big Cypress - (culoarea ghimbirului) pentru a aduce pacea și un aer cald în casa ta și Misty Aqua - pentru a completa cu un aer proaspăt celelalte două tonuri de pământ.

Sfatul nostru: Aceste nuanțe sunt universale, astfel încât le poți folosi, pe fiecare în parte, ca și culoare dominantă, ori de accent. Ține cont de regula de aur a tuturor designerilor de interior: 60/30/10. Culoarea dominantă ar trebui să se regăsească în 60% din suprafața camerei, în 30% să fie prezentă principala culoare de accent și restul de 10%, culoarea de accent secundară. Cele din urmă, așa-numitele accente, sunt, de exemplu, decorațiunile mici și articolele textile.

Elegantul roșu: Passionate by Sherwin-Williams - alegerea HGTV Home

Și acum, un jucător mai puțin obișnuit pe piața de profil a culorilor. Este vorba de HGTV, un canal de televiziune american, dedicat lucrătorilor sau pasionaților de bricolaj, dar și decoratorilor de interior. Acest post de televiziune a ales o nuanță impunătoare de roșu pentru culoarea anului. Aceasta este HGSW2032, un roșu închis, pasional, care ar trebui să estompeze granițele dintre modern și tradițional. Este o nuanță poate îndrăzneață pentru unii, dar elegantă și naturală în același timp.

Sfatul nostru: Roșu închis pe un perete creează un fundal înviorător pentru mobilierul în culori deschise și neutre. Pentru o schemă cromatică impresionantă, cu un aer dramatic, poți combina această culoare cu albastru sau verde clasic.

Armoniosul albastru-verzui: Aegean Teal - alegerea Benjamin Moore

Pentru tine roșul este mult prea teatral? Atunci încearcă albastru-verzui? Această culoare trezește în sufletul și mintea noastră armonia naturală, ne ajută să încetinim ritmul alert de viață modern, impus de societatea în care trăim.

Albastru-verzui se poate combina cu multe culori, inclusiv galben unt, alb crem și maro pământiu. Materialele naturale precum lemnul, piatra sau cărămida vor completa această culoare și vei obține o amenajare plăcută estetic și relaxantă.

Sfatul nostru: Este o alegere bună pentru dormitoare sau biroul de acasă, iar datorită eleganței sale casual și pentru dulapurile din bucătărie.

Realisticul Urbane Bronze - alegerea Sherwin-Williams

La final, sperăm că îi vom mulțumi pe toți iubitorii de culori metalice. Este o nuanță caldă de culoare gri maro, care reflectă nevoia noastră actuală de echilibru și stabilitate. Subtonurile cenușii, care seamănă cu piatră uzată sau metalul lustruit, au capacitatea de a ne calma și ne ajută să ne simțim „cu picioarele pe pământ”.

Sfatul nostru: Pe perete sau aleasă pentru mobilier, această culoare conferă interiorului un aspect modern și elegant. Se potrivește perfect cu mobilierul și decorațiunile din materiale cum ar fi lemnul, piatra și țesături naturale, iar accesoriile din piele sau metal vor avea un efect interesant.

Ți-ai ales culoarea preferată pentru 2021? În acest caz, este timpul să o incluzi în designul de interior!