Se spune că fiecare copil are o dorință înnăscută de a descoperi și a învăța despre universul care îl înconjoară; trebuie doar să știi cum să îi cultivi această capacitate. Copilul tău are așadar nevoie de un spațiu în care să se poată dezvolta și să se simtă în largul său. Iar Melinda Kálmán - mamă a doi băieți, coordonator al unui centru de educație a copiilor cu nevoi speciale și creatoare a conceptului unic Varázspalló este de aceeași părere. De mulți ani, ea încearcă să transmită acest mesaj către cât mai multe grădinițe și școli.
Acest concept faimos (pe bună dreptate) și-a făcut loc și în locuința designer-ului de modă Bolla Viki, unde - cu puțin ajutor de la Bonami - a luat naștere un adevărat paradis al copiilor. Urmează sfaturile Melindei și concepe-ți propriul colț de rai pentru copilul tău!
Viki Bolla este mama a două fiice frumoase și creatoarea brandului viktoriabolla. De-a lungul anilor, ea a demonstrat că rolurile de mamă și femeie de carieră sunt compatibile și pot fi îndeplinite în același timp.
„Mi-am început afacerea în calitate de mamă. În jobul meu, mă inspiră foarte mult acest rol, pentru că vreau să le arăt fiicelor mele că a fi mamă nu înseamnă să renunți la visele tale.”
Te întrebi cum să combini perfect rolul de mamă cu jobul? Începi prin amenajarea camerei celui mic, cumpărându-i jucării pentru dezvoltarea abilităților motrice, prin care să-i creezi un spațiu în care își poate lăsa imaginația să zburde.
Dar de ce anume este nevoie pentru o cameră bazată pe principiile Montessori?
Dacă o jucărie nu spune chiar totul despre ea încă de la prima vedere, atunci copiii sunt liberi să se joace cu propria lor proiecție a obiectului pe care îl au în față. Viki este de aceeași părere - a ales doar obiecte și jucării care să îi ofere copilului său posibilitatea de a se bucura de propria creativitate.
„Pentru mine este foarte important ca fetițele mele să se poată juca păstrându-și atât conexiunea atât una cu cealaltă, cât și cu spațiul în care se află.
Așadar, caut pe cât posibil jocuri și jucării care să fie interesante atât pentru cea mare, cât și pentru cea mică. Iar amândouă adoră jocurile și jucăriile care le permit să construiască. Ceea ce pentru un adult pare o simplă bucată de lemn, pentru ele e o sursă absolut inepuizabilă de descoperire a echilibrului și a abilităților motrice.”
Jocurile „open ended” - „cu final deschis” încurajează copiii să descopere variații aproape infinite ale modului în care pot fi folosite.
Acestea încurajează creativitatea, nu sunt plicticoase și ajută la construirea imaginației copiilor. Indiferent dacă vorbim despre blocuri de construit, elemente de tip puzzle, discuri, mingi, păpuși sau figurine, mingi din sticlă sau elemente inspirate din natură. Toate îi ajută să înțeleagă mai bine propriile emoții sau întâmplările din viața de zi cu zi.
Un spațiu minunat pentru a petrece timpul împreună este un colț dedicat cititului! Prin ce se remarcă o carte Montessori?
• Aceasta reflectă realitatea percepută de un copil cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani - bebelușul abia a ajuns pe lume și descoperirea mediului care îl înconjoară este foarte interesantă și incitantă. Așadar încercăm să facem acest proces cât mai facil.
• Un vocabular variat, adaptat vârstei.
• Ilustrații frumoase și valoroase artistic.
• Povești adaptate vârstei, sincere și simple.