La fel de importantă precum dispunerea elementelor tematice din grădină, configurația iluminatului trebuie abordată cu aceeași responsabilitate.
„Plimbă-te prin grădină și întreabă-te ce ți-ar plăcea să fie luminat. Mai exact, ce parte sau loc din grădină te-ar încânta să-l vezi atunci când te afli la fereastra casei tale sau afară“, ne spune Ferdinand Leffler, fondatorul atelierului Flera.
„În primul rând, gândește-te ce activități ai într-o zi obișnuită sau cum și unde îți petreci timpul prețios cu familia. Ieși noaptea târziu să iei lemne de foc? Te trezești dis-de-dimineață să scoți la plimbare animalul de companie? În toate aceste locuri ai cu siguranță nevoie de lumini. După aceea, gândește-te ce zonă a grădinii îți place în mod deosebit și de care nu te bucuri la fel de mult din cauza întunericului.“ - recomandat de un arhitect peisagist cu experiență.
Cel mai bun mod de a proiecta și instala corect iluminatul de exterior este făcând plimbări repetate prin grădină, simulând diferite situații: stau în grădină și începe să se întunece; vin acasă noaptea, intru în grădină pe poartă și mă îndrept spre casă; merg de pe terasă în grădină pe întuneric; m-am îndrăgostit de înotul în piscină pe timp de noapte, etc... Acesta este cel mai bun mod de a afla în mod concret dacă ai uitat vreun întrerupător sau dacă instalația este prea complexă și întrerupătoarele de circuit ajung să fie inutil de multe.
„De obicei, planificăm între două și cinci circuite”, spune Jiří Stiborek - directorul tehnic al studioului Flera
Întregul concept pentru proiectarea instalației electrice trebuie discutat cu un inginer sau cu un electrician pentru a fi siguri că implementarea sa respectă standardele și reglementările din domeniu. Pe lângă o capacitate suficientă, trebuie luată în considerare maximizarea siguranței utilizatorilor și a durabilității sistemului.
„Execuția instalației de iluminat pentru exterior trebuie lăsată pe mâna profesioniștilor. Ține cont că toate corpurile de iluminat sunt expuse la ploaie și umiditate. Cablurile trebuie să fie în protecții speciale la o adâncime suficientă. Îți recomandăm să păstrezi planul instalației electrice și întreaga documentație deoarece după câțiva ani este probabil să uiți pe unde sunt cablurile electrice.“
De asemenea, dacă este posibil, proiectează iluminatul de exterior odată cu cel din interior, pentru ca rețeaua cablurilor electrice să fie cât mai bine organizată. Gândește-te la funcționarea sa în contextul casei tale ca întreg și amplasează corpurile de iluminat corespunzător.
Nu pica în plasa „falselor economii”: „Din experiența noastră, corpurile de iluminat aparent ieftine din magazinele de bricolaj se strică (într-un caz fericit) imediat după expirarea garanției de unul sau doi ani” - ne avertizează arhitectul peisagist.
Temperatura de culoare a luminii este și ea importantă - luminile multicolore se folosesc doar în anumite aranjamente și contexte; altfel transformă spațiul în kitsch. Lumina albă este ideală, însă nici ea nu este mereu ”doar albă”.
Există trei tipuri de lumină albă: rece, neutră și caldă. „Eu personal nu recomand becurile cu lumină rece; mi se par mult mai potrivite pentru un ambient relaxant cele în tonuri calde.“
Un alt aspect important este forma și culoarea corpurilor de iluminat. Aplicele sau spoturile de exterior ar trebui să aibă un design cât mai discret, făcându-se remarcate doar prin aura luminoasă pe care o oferă grădinii.
Poți folosi și câteva reflectoare amplasate strategic la baza plantelor mari din grădină, pentru a evita ca umbrele acestora să acopere o zonă. Se pot folosi reflectoare joase, ascunse în substratul florilor. Pentru acestea, se recomandă o nuanță închisă, cum ar fi negru mat sau antracit. Ar trebui să evităm omniprezentele lămpi de grădină din inox. Inoxul nu este un material care să se potrivească într-o grădină plină de verdeață deoarece suprafața sa lucioasă atrage prea mult atenția.