Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
50 Lei pentru tineÎnregistrareLogare50 Lei pentru tineCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Sfaturi practice pentru un iluminat corect în grădină sau pe terasă by Atelier Flera

Atelier Flera · 16. februarie 2022
Traducere și adaptare: Ivancea Irina

Alese corect, corpurile de iluminat te vor face să îți dorești să petreci mai mult timp în grădină sau pe terasă. Acestea oferă un sentiment de siguranță, intimitate și o nouă perspectivă asupra „livingului în aer liber”. Un iluminat bine planificat și proiectat adaugă strălucire spațiului și dezvăluie tainele grădinii.

Unde poți amplasa corpurile de iluminat?

La fel de importantă ca și dispunerea elementelor tematice din grădină, configurația iluminatului trebuie abordată cu aceeași responsabilitate.

„Plimbă-te prin grădină și întreabă-te ce ți-ar plăcea să fie luminat. Mai exact, ce parte sau loc din grădină te-ar încânta să vezi atunci când te afli la fereastra casei tale sau când ești prin preajmă.“ - spune Ferdinand Leffler, fondatorul atelierului Flera.

„În primul rând, gândește-te ce activități ai într-o zi obișnuită sau cum și unde îți petreci timpul prețios cu familia. Ieși târziu în noapte să iei lemne de foc? Te trezești dis-de-dimineață să scoți animalul de companie să se relaxeze? În toate aceste locuri ai cu siguranță nevoie de lumini. După aceea, gândește-te ce parte a grădinii îți place în mod deosebit și de care nu te bucuri la fel de mult din cauza întunericului.“ - recomandat de un arhitect peisagist cu experiență.

Află unde îți lipsesc corpurile de iluminat

Cel mai bun mod de a proiecta corect iluminatul de exterior este făcând plimbări virtuale (sau reale) repetate prin spațiu, simulând diferite situații: stau în grădină și începe să se întunece; vin acasă noaptea, intru în grădină pe poartă și mă îndrept spre casă; merg de pe terasă în grădină pe întuneric; m-am îndrăgostit de înotul în piscină pe timp de noapte... Acesta este cel mai bun mod de a afla în mod concret dacă ai uitat vreun întrerupător sau dacă proiectul este prea „colorat” și circuitele sale ajung să fie inutil de multe.
„De obicei, planificăm între două și cinci circuite”, spune Jiří Stiborek - directorul tehnic al studioului Flera.

Cum să rezolvi distribuirea energiei electrice pentru iluminatul de exterior

Întregul concept pentru instalația electrică trebuie discutat cu un inginer proiectant electric sau cu un electrician pentru a fi siguri că implementarea sa respectă standardele și reglementările din domeniu. Pe lângă o capacitate suficientă, trebuie luată în considerare maximizarea siguranței utilizatorilor și a durabilității sistemului.

„O manoperă bine executată a unui electrician este foarte importantă. Acest lucru este de două ori mai însemnat când vine vorba de exterior: corpurile de iluminat sunt expuse la ploaie și umiditate. Cablurile trebuie să fie în protecții speciale la o adâncime suficientă. Îți recomandăm să trasezi totul înainte și să păstrezi planul; după câțiva ani nu îți vei aminti unde se află cablajul.“ - amintește Jiří Stiborek.

De asemenea, dacă este posibil, proiectează iluminatul de exterior odată cu cel interior, pentru ca rețeaua cablurilor electrice să fie cât mai bine organizată. Gândește-te la funcționarea sa în contextul casei tale ca întreg și amplasează corpurile de iluminat ca atare.

Ce să iei din considerare:

• Fii atent la iluminatul public - Dacă ai o lampă stradală lângă gardul grădinii tale este posibil să nu mai ai nevoie de alte lumini de orientare.
• Ține cont și de modul în care vor arăta spoturile atunci când vor fi stinse pe timpul zilei. Umbrele în sine pot fi un element distinctiv al grădinii (uneori prea mult). Însă corpurile de iluminat pot fi și invizibile până ce sunt aprinse.
• Nu uita nici de casele vecinilor - razele de lumină nu trebuie să ajungă pe locuințele sau cu atât mai puțin pe ferestrele lor.
• Nu lăsa iluminatul pornit toată noaptea. Dacă nu ai nevoie de lumină în spațiul respectiv, nu are rost să risipești energia.

La ce să fii atent când alegi soluții de iluminat pentru exterior

Nu pica în plasa „falselor economii”: „Din experiența noastră, corpurile de iluminat aparent ieftine din magazinele de bricolaj se strică (într-un caz fericit) imediat după expirarea garanției de unul sau doi ani” - ne avertizează arhitectul peisagist.

Culoarea luminii este și ea importantă - luminile multicolore se folosesc doar în anumite aranjamente și contexte; altfel transformă spațiul în kitsch. Lumina albă este ideală, însă nici ea nu este mereu ”doar albă”.

Există trei tipuri de lumină albă: rece, neutră și caldă. „Nu recomand deloc lămpile cu lumină rece; mi se par mult mai agreabile cele cu un ton cald.“ - spune Ferdinand Leffler.

Un alt aspect important este forma corpurilor de iluminat. Pentru majoritatea aplicațiilor, acestea ar trebui să aibă un format cât mai discret, făcându-se remarcate doar prin aura luminoasă pe care o oferă grădinii.

Totuși, poți folosi și câteva reflectoare amplasate strategic la baza plantelor mai voluminoase din grădină, pentru a evita ca umbrele acestora să acopere o zonă. „Îmi place să folosesc reflectoare joase, ascunse în substratul florilor. Pentru acestea, recomand o nuanță închisă, cum ar fi negru mat sau antracit. Ar trebui să evitați omniprezentele lămpi din inox; nu este un material care să se potrivească într-o grădină: suprafața sa lucioasă atrage prea mult atenția” - punctează fondatorul studioului Flera.

Și mai multe sfaturi pentru iluminatul de exterior

• Când îți faci planul pentru iluminatul din grădină ia în considerare și aspectele funcționale, și pe cele estetice. Luminile te vor ajuta să te miști în confort și siguranță prin grădină pe timpul nopții, conferindu-i în același timp și o aură magică acestui spațiu special. Accentuează un element remarcabil - trunchiul unui copac, o operă de artă sau chiar un luciu de apă. Trăiește frumusețea grădinii tale și bucură-te de ea chiar și după lăsarea întunericului.

• Pentru terasă și balcon poți alege corpuri de iluminat similare cu cele din camera de zi. Mai ales dacă ai ales un scaun confortabil sau o canapea de exterior pentru terasă - o iluminare exterioară mai proeminentă poate face ca locul să fie mai confortabil.

• Poți primi mai multe sfaturi și inspirații abonându-te la newsletter-ul nostru. Vei găsi o multitudine de idei pentru amenajarea oazei tale de relaxare.