-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

-15% la tot cu codul ANIVERSARE15* Nu se aplică la produsele deja la reducere și la o selecție de produse (menționate)

Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogare20 Lei pentru tineCoșul de cumpărăturiMenu

Sfatul designerului -
Cum amenajezi o baie mică?

Traducerea și adaptarea: IRINA IVANCEA • 1. FEBRUARIE

Amenajarea unei băi mici este o provocare. Dar poți obține rezultate excelente și într-un spațiu limitat. Ai nevoie de câteva trucuri pentru a transforma și baia dintr-o garsonieră într-o oază elegantă de curățenie a trupului și minții.

Alexandra Peacock-Meier, arhitect și designer, ne-a împărtășit câteva sfaturi practice de amenajare cât și o selecție de accesorii, decorațiuni și articole textile pentru baie.

Care sunt cele mai frecvente greșeli care se fac în mobilarea unei băi mici?

Alexandra: Clienții aleg adesea plăci de ceramică sau piatră care reduc optic spațiul. Sunt fie prea mari, fie prea închise la culoare. Ele arată foarte bine într-o baie mare, însă nu-și au locul într-un spațiu mic.

Alegerea unor modele prea încărcate este o altă greșeală comună. Dacă totuși vrei un astfel de look, folosește-l ori pe pereți, ori pe podea. Niciodată pe ambele suprafețe, altfel spațiul va fi prea aglomerat vizual.

Ventilația este importantă. Fără aceasta, umezeala se va acumula iar suprafețele vor dezvolta mucegai sau se vor deteriora.

Cum mărim optic acest spațiu mic?

Alexandra: După cum am precizat anterior, faianța este foarte importantă, mai ales atunci când urmărim niște reguli concrete. Spre exemplu, folosind plăci în culori deschise sau neutre.

Un alt truc este utilizarea oglinzilor - și nu doar deasupra chiuvetei. Pot fi amplasate oriunde pe pereții încăperii, iar rezultatele lor sunt cel puțin interesante.

Este imporatnt să păstrăm ordinea și să nu copleșim baia cu obiecte inutile. Cuierele și spațiile de depozitare suspendate sunt de neratat.

Poți folosi și piesele de mobilier sau chiar obiectele sanitare pentru a mări vizual spațiul- o chiuvetă cu robinet montat pe perete sau o baterie de duș ascunsă te vor ajuta să profiți de fiecare centimetru existent.

Mai puțin înseamnă mai mult. Într-o baie mică,alege modelele discrete și o paletă monocromă de culori.

Pe lângă ceramică, putem folosi și betonul sau autocolantele rezistente la apă? Ce ne poți spune din experiență?

Alexandra: În mod categoric, le poți pune pe lista de produse. Atenție însă la materiale și modele. Din nou, mai puțin înseamnă mai mult. Recomand modelele într-o singură culoare.

În anii pe care i-am petrecut lucrând în străinătate, am observat că din ce în ce mai mulți oameni aleg varianta autocolantelor sau a tapetelor pentru baie.

Din acest motiv, recomand faianța doar în zona căzii (sau în duș) și a chiuvetei.

Ce alte trucuri și ponturi putem folosi pentru a contribui la sentimentul general de confort în baie?

Alexandra: Dacă este posibil, amplasează un spațiu de depozitare sub chiuvetă- preferabil unul cu sertare, perfect pentru depozitarea prosoapelor.

Bineînțeles, va trebui să aloci și un spațiu pentru prosoapele de uz zilnic. Poți economisi spațiu alegând un cuier montat pe ușă.

Rămâne și dilema amplasării unui element atractiv vizual pe perete - spre exemplu, un tapet interesant cu model de faianță sau chiar un tablou.

Deși alegerea unei căzi pe colț poate părea avantajoasă pentru maximizarea spațiului, de fapt este exact invers.

Vorbind despre materiale, ce tipuri de lemn sunt cele mai potrivite prin prisma rezistenței la umezeală și întreținere?

Alexandra: Tecul, bambusul sau stejarul tratat sunt tipurile de lemn ideale pentru baie. Lemnul de esență moale, netratat, nu are șanse mari într-un astfel de spațiu.

Putem suplini imposibilitatea de a înlocui faianța și obiectele sanitare, putem completa prin decorațiuni și textile?

Alexandra: Bineînțeles. În special dacă baia este decorată în nuanțe neutre. Acestea reprezintă o bază solidă pentru schimbări mici dar de mare efect. Iar aceasta este o regulă de bază, aplicabilă în mobilarea oricărei încăperi.

Iar dacă spațiul o permite, decorează-ți baia cu plante. Îi vor oferi un aer proaspăt și energie pozitivă.

O cadă pe colț este potrivită într-o baie mică?

Alexandra: Deși ar părea o alegere bună pentru a economisi spațiu, este exact pe dos. Nu o recomand deloc pentru spațiile mici.

Dacă nu îți poți imagina baia fără cadă, îți recomand una în stilul Bijou, mult mai compactă decât cele clasice, dar foarte elegantă sau o piesă cu picioare și design retro.

Dacă vrei să animi atmosfera, alege o oglindă rotundă, corpuri de iluminat suspendate, tablouri, plante sau un covoraș cu model interesant.

Modern, vintage, glamour sau industrial - iată cele mai marcante trenduri din ultimii ani. Dar dacă vrem o baie pur și simplu atemporală, pe ce să ne concentrăm?

Alexandra: Fiecare dintre aceste stiluri are elemente specifice, iar trendurile nu sunt tocmai ușor de urmărit. Iar eu sunt de părere că baia este unul dintre acele spații care ar trebui să fie, înainte de toate, atemporal. Investește în plăci din ceramică sau piatră și obiecte sanitare de calitate, în culori neutre (alb, gri deschis, bej sau combinații ale lor).

Dacă vrei să animi atmosfera, încearcă să adaugi o oglindă rotundă, corpuri de iluminat suspendate, tablouri, plante sau un covoraș cu model interesant.

La final, ai vreun sfat pentru integrarea elegantă a unei mașini de spălat rufe într-o baie?

Alexandra: Este ideal să o ascunzi în spatele unui dulap făcut la comandă. Alternativ, poți alege o perdea sau draperie discretă, în ton cu restul băii.

Foto: Dekoroom, Pexels

Despre designer

Alexandra Peacock-Meier a studiat arhitectura rezidențială la Facultatea de Arhitectură STU din Bratislava. Cu toate acestea, încă de la începutul carierei sale, aceasta a fost mai atrasă de designul interior. După absolvire, Alexandra s-a mutat la New York, unde s-a implicat în proiectarea spațiilor rezidențiale și comerciale. În prezent, lucrează în Londra și Bratislava ca designer de interior. În 2020, ea a fondat studioul de design web Dekoroom.

Sfaturi și recomandări pentru baia ta găsești aici