Această pagină web folosește cookie-uri. Pentru mai multe informații despre utilizarea acestora, a acceptării și valabilității puteți afla aici

ok
Menu
20 LeiÎnregistrareLogare20 LeiCoșul de cumpărături
AcasăAcasăInspirații

Sfatul designerului: ”Nu alerga după trenduri, concepe o baie care va fi stilată și după mulți ani”

Traducerea și adaptarea: IVANCEA IRINA • 1. FEBRUARIE

Amenajarea unei băi mici e privită adesea ca o provocare. Chiar dacă pare greu de crezut, poți obține rezultate excelente și într-un spațiu limitat. Îți trebuie doar câteva sfaturi de încredere și ponturi inspirate pentru a transforma cei câțiva metri pătrați într-o oază stilată a curățeniei trupului și minții.

Designer-ul Sascha Peacock-Meier ne-a oferit toate detaliile necesare, inlcusiv alegerea accesoriilor, decorațiunilor și textilelor.

Care sunt cele mai frecvente greșeli care se fac în mobilarea unei băi mici?

Sascha: Clienții aleg adesea plăci de ceramică sau piatră care reduc optic spațiul. Sunt fie prea mari, fie prea închise la culoare. Ele arată foarte bine într-o baie mare, însă nu-și au locul într-un spațiu mic.

Alegerea unor modele prea încărcate este o altă greșeală comună. Dacă totuși vrei un astfel de look, folosește-l ori pe pereți, ori pe podea. Niciodată pe ambele suprafețe, altfel spațiul va fi prea aglomerat vizual.

Un alt impediment major este lipsa unei ventilații optime. Fără aceasta, umezeala se va acumula iar suprafețele vor dezvolta mucegai sau se vor deteriora.

Așadar, cum am putea augmenta optic un astfel de spațiu?

Sascha: După cum am precizat anterior, faianța este foarte importantă, mai ales atunci când urmărim niște reguli concrete. Spre exemplu, folosind plăci în culori deschise sau neutre.

Un alt truc dovedit este utilizarea oglinzilor - nu doar deasupra de chiuvetă. Pot fi amplasate oriunde pe suprafața încăperii, iar rezultatele lor sunt cel puțin interesante.

În special într-un spațiu limitat, e nevoie să păstrăm cu sfințenie ordinea, pentru a nu copleși baia cu obiecte inutile. Cuierele și spațiile de depozitare suspendate - de altfel foarte practice în ceea ce privește întreținerea - sunt de neratat.

Poți folosi și piesele de mobilier sau chiar obiectele sanitare pentru a întări iluzia spațiului - o chiuvetă cu robinet montat pe perete sau o baterie de duș ascunsă te vor ajuta să profiți de fiecare centimetru existent.

Mai puțin înseamnă mai mult. Într-o baie mică, utilizează cu încredere modelele discrete și o paletă de culori limitată.

Pe lângă ceramică, e posibil să utilizăm produse alternative, cum ar fi betonul sau autocolantele rezistente la apă? Care este experiența ta cu acestea?

Sascha: În mod categoric, le poți pune pe lista de produse. Atenție însă la materiale și modele. Din nou, mai puțin înseamnă mai mult. Recomand modele monocrome.

În anii pe care i-am petrecut lucrând în străinătate, am observat că din ce în ce mai mulți oameni aleg varianta autocolantelor sau a tapetelor pentru baie.

Din acest motiv, recomand faianța doar în zona căzii (sau în duș) și a chiuvetei.

Ce alte trucuri și ponturi putem folosi pentru a contribui la sentimentul general de confort în baie?

Sascha: Dacă există posibilitatea, amplasează un spațiu de depozitare sub chiuvetă - preferabil unul cu sertare, perfect pentru depozitarea prosoapelor.

Bineînțeles, va trebui să aloci și un spațiu pentru prosoapele de uz zilnic. Poți economisi spațiu alegând un cuier montat pe ușă.

Rămâne și dilema amplasării unui element atractiv vizual pe perete - spre exemplu, un tapet interesant, faianță cu model interesant sau chiar un tablou.

Deși alegerea unei căzi de colț poate părea inspirată pentru maximizarea spațiului, de fapt este exact pe dos.

Vorbind despre materiale, ce tipuri de lemn sunt cele mai potrivite prin prisma rezistenței la umezeală și întreținere?

Sascha: Lemnul de tec, bambus sau chiar stejar - iată variantele ideale. Lemnul de esență moale, netratat, nu are șanse mari într-un astfel de spațiu.

Putem suplini imposibilitatea de a înlocui faianța și obiectele sanitare, putem completa prin decorațiuni și textile?

Sascha: Bineînțeles. În special dacă baia este decorată în nuanțe neutre. Acestea reprezintă o bază solidă pentru schimbări mici dar de mare efect. Iar aceasta este o regulă de bază, aplicabilă în mobilarea oricărei încăperi.

Iar dacă spațiul o permite, decorează-ți baia cu plante. Îi vor oferi un aer proaspăt și energie pozitivă.

O cadă pentru colț este potrivită într-o baie mică, până la urmă?

Sascha: Deși ar părea o alegere ce te ajută să maximizezi spațiul, este exact pe dos. Nu o recomand deloc pentru spațiile mici.

Dacă nu îți poți imagina baia fără cadă, îți recomand una în stilul Bijou, mult mai compactă decât cele clasice, dar foarte elegantă sau o piesă cu picioare și design retro.

Dacă vrei să animezi atmosfera, încearcă să adaugi o oglindă rotundă, corpuri de iluminat suspendate, tablouri, plante sau un covoraș cu model interesant.

Modern, vintage, glamour sau industrial - iată cele mai marcante trenduri din ultimii ani. Dar dacă vrem o baie pur și simplu atemporală, pe ce să ne concentrăm?

Sascha: Fiecare dintre aceste stiluri are elemente specifice, iar trendurile nu sunt tocmai ușor de urmărit. Iar eu sunt de părere că baia este unul dintre acele spații care ar trebui să fie, înainte de toate, atemporal. Investește în plăci din ceramică sau piatră și obiecte sanitare de calitate, în culori neutre (alb, gri deschis, bej sau combinații ale lor).

Dacă vrei să animezi atmosfera, încearcă să adaugi o oglindă rotundă, corpuri de iluminat suspendate, tablouri, plante sau un covoraș cu model interesant.

În sfârșit, ai vreun sfat pentru înglobarea elegantă a unei mașini de spălat rufe într-o baie?

Sascha: Este ideal să o ascunzi în spatele unui dulap făcut la comandă. Alternativ, poți alege o perdea sau draperie discretă, în ton cu restul băii.

Foto: Dekoroom, Pexels

Despre designer

Sascha Peacock-Meier a studiat arhitectura rezidențială la Facultatea de Arhitectură STU din Bratislava. Cu toate acestea, încă de la începutul carierei sale, aceasta a fost mai atrasă de designul interior. După absolvire, s-a mutat la New York, unde s-a implicat în proiectarea spațiilor rezidențiale și comerciale. În prezent, lucrează în Londra și Bratislava ca designer de interior. În 2020, Sascha a fondat studioul de design web Dekoroom.

Sfaturi și recomandări pentru baia ta găsești aici