-15 % la toate canapelele | Cod: CANAPELE15 →
-20% la covoarele Universal | Cod: UNIVERSAL20 →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

7 plante de apartament ușor de întreținut

Barbora Bláhová
Barbora Bláhová
Blog Hometure

Sigur ai observat și tu că ferestrele, balcoanele și terasele au început în ultima vreme să fie tot mai verzi. Cultivarea plantelor de interior este în trend. Prezența plantelor într-o încăpere are și un efect liniștitor asupra psihicului nostru, pe lângă faptul că ne încântă privirea. Dacă vrei și tu mai multă verdeață în casă, ți-am pregătit câteva tipuri de plante de apartament ușor de îngrijit, care vor fi tolerante cu lumina, apa și cu programul tău încărcat.

Traducere și adaptare: Irina Klomp

Plante de aer (Tillandsia)

Tillandsias sunt plante aeriene, care se numărără printre bromeliadele care se agață de scoarța copacilor în natură și trăiesc doar din umezeala din aer. Dacă ești în căutarea unei plante decorative neobișnuite pentru interior, atunci ai putea să o încerci pe aceasta pentru început. Poate tolera soarele direct și lumina difuză. Va trebui să adaptezi frecvența de udare la aceste condiții. Într-un apartament uscat și însorit, este o idee bună să-i oferi acestei plante un aerariu sau cel puțin să o așezi printre alte plante, unde umiditatea este mai bine menținută. În rest, este puțin pretențiosă și rareori este afectată de dăunători.

Sfat: Tilandsia poate fi o declarație de design. Alege un suport impozant pe care să o așezi - cum ar fi lampa de aromaterapie Dakls Posture din ceramică.

Aglaonema

Nu toți avem o locuiță perfect luminată, care ar fi ideală pentru o junglă de apartament. Dar, această plantă, originară din Asia, este una dintre cele mai puțin pretențioase specii care poate tolera un habitat mai întunecat. Cea mai comună specie este Aglaonema commutatum și variațiile sale colorate. Aglaonemelor le place o bună circulație a aerului. Acestea vor aprecia o udare mai abundentă, dar vor supraviețui și unei ușoare uscări a substratului. Este o idee bună să îi pulverizezi frunzele, mai ales în zilele călduroase de vară. Pe măsură ce tulpina crește, îi cad treptat frunzele din partea de jos, deci nu este rezultatul unei greșeli în îngrijire, nu-i cazul să te îngrijorezi. Poate fi planta „din umbră" în casa ta.

Monstera

Monstera este una dintre emblematicele plante de apartament. Nu ar fi putut să llipsească din lista noastră. Este o liană care nu se ramifică, dar datorită punctelor sale de creștere, de obicei nu are nicio problemă în a continua să crească și dacă o tai. Fenestrarea abundentă a frunzelor vine odată cu vârsta. În ultimii ani, formele pestrițe ale acestei plante, care sunt defapt erori ale naturii, mutanții genetice, au crescut și ele în popularitate. Acestea, la rândul lor, pot fi mai dificile de îngrijit și cresc mai încet din cauza capacităților lor fotosintetice limitate.

Deși Monstera poate supraviețui la umbră parțială, se simte cel mai bine într-o lumină difuză, dar nu expusă la soare direct. Asigură-i un suport înalt pentru a împiedica deformarea tulpinii. Îi poți îngloba rădăcinile aeriene în sol, ceea ce va oferi plantei o nutriție mai bună și va avea o creștere generală mai rapidă. Alege un ghiveci puțin mai mare decât rădăcina și ai grijă să nu o uzi prea mult, mai ales iarna.

În imagine este o grupare de plante (de la stânga la dreapta) Monstera deliciosa, Calathea musaica, Philodendron panduriforme și Philodendron selloum, plasate într-un colț mai îndepărtat de fereastră.

Ruellia (Dipterakantus)

Ruellia (vezi fotografia de deschidere a articolului) este originară din zonele tropicale ale Americii, unde crește ca plantă de subpământ, adesea acoperitoare de sol cu frunze decorative. Nu este încă foarte răspândită, dar acest lucru se schimbă treptat datorită capacității sale de a se reproduce cu ușurință. Printre cele mai frumoase este specia Dipteracanthus devosianus (Ruellia makoyana), care produce adesea flori de culoare roz intens. O temperatură normală a camerei și o lumină difuză, fără lumina puternică a soarelui care să-i ardă petalele, sunt suficiente pentru a menține această plantă fericită.

Se udă în mod regulat pentru a menține în permanență substratul ușor umed. Îți vei da singur seama - dacă frunzele plantei se ofilesc, că este timpul să o uzi. Odată cu vârsta, tulpinile ei vor deveni lemnoase și o poți modela prin tăiere fără grijă. Butașii proaspeți (nelemnoși) se vor transforma rapid într-o plantă complet nouă. Trebuie doar să le ții pentru o vreme în apă.

Poți cultiva Ruellia într-un ghiveci suspendat, dar va arăta, de asemenea, foarte bine într-un ghiveci decorativ, cum ar fi ghiveciul de teracotă Bloomingville Abas, care va spori frumusețea acestei plante, altfel discrete.

Flori de ceară (Hoya)

Întotdeauna au crescut pe pervazul ferestrelor bunicilor noastre, fără prea multă grijă. Mai ales în preajma Zilei Îndrăgostiților, este posibil să observi în magazine ghivece cu frunze mici, grase, în formă de inimă, de Hoya Kerrii, care ies din pământ. Dacă ai cumpărat o astfel de plantă de la un cultivator comercial, verifică mai întâi ghemul de rădăcini. De obicei, este strâns legată, de aceea ghemul de rădăcini trebuie slăbit și planta trebuie replantată.

Acest tip de plantă nu este toxică pentru animale. Hoya poate fi cultivată ca o plantă suspendată sau poți să îi oferi un suport în ghiveci. Se udă cu moderație. În timpul verii, poți să îi pulverizezi cu apă puțină frunzele. Spre deosebire de multe alte plante suculente, Hoya nu este fericită așezată direct la soarele; deși poate supravețui la fereastră, are nevoie de umbră timpul verii. Dacă se dezvoltă bine, va face flori bogate în formă de stea.

Filodendron (Philodendron)

Există sute de specii de Philodendron. În ultimii ani, speciile mai rare și mai puțin comune ale acestei plante au devenit mai răspândite și în casele noastre. Deși multe dintre ele au nevoie de experiență în cultivarea plantelor pentru a crește fericite, există și specii care nu sunt pretențioase. Caută speciile scandens, red emerald, hastatum, birkin, xanadu, de exemplu, care sunt disponibile destul de ușor în magazinele noastre.

În general, au nevoie de lumină indirectă difuză, ceea ce afectează dimensiunea și saturația culorii frunzelor. Vor aprecia, de asemenea, un suport pe care să se sprijine. Plantele se dezvoltă bine în grup, deoarece se păstrează mai bine umiditatea și majoritatea vor aprecia udarea cu regularitate. Se udă atunci când substratul este uscat. Ai grijă însă la udarea excesivă, mai ales iarna. Discreția unor specii este compensată de un recipient frumos și distinctiv, cum ar fi acest ghiveci din teracotă Bloomingville Lelou.

În grupul din imagine se află (de la stânga la dreapta) speciile Phillodendron birkin, Phillodendron mayoi, Phillodendron xanadu gold și Phillodendron verrucosum.

Strelitzia (Pasărea paradisului)

Pasărea paradisului este o plantă asemănătoare cu bananierul și este și mai frumoasă după aproximativ cinci ani de creștere, când poate produce flori colorate deosebite. De aceea, are nevoie în principal de o perioadă de vară, dar și de odihnă în lumină rece (5-12 grade) în timpul iernii. Rădăcinile sale sunt foarte puternice și au capacitatea de a deforma ghiveciul, așa că se recomandă replantarea regulată o dată pe an, în special pentru plantele tinere. Altfel, o vei iubi pentru lipsa de pretenții.

Udă planta ca și alte plante de apartament obișnuite, o dată la o săptămână sau două, în funcție de sezon. De asemenea, este o idee bună să o ștergi de praf. Apoi, nu va avea nevoie de nicio îngrijire pe timpul verii, odată ce a fost plasată într-un habitat de vară în aer liber. După ce s-a adaptat la umbra parțială, o poți muta la soare.

Articolul a fost pregătit pentru noi de Bára Bláhová alias Hometure. Pe pagina ei de Instagram vei găsi mai multe lucrări care să te inspire.