100 Lei sau 400 Lei reducere la comanda ta | Economisește azi →
Totul despre cumpărături
Română
20 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

7 plante comestibile pentru grădină și balcon

by Flera · Iunie 2022

Ți-ar plăcea să folosești florile nu doar ca ornament în grădină sau pe balcon ci și la gătit? Află de la arhitecții de grădină de la Studioul Flera ce plante merită cultivate nu doar pentru aspect.

Aspectuoase și aromate

Plantează frăguțe (Fragaria Alexandria) pe terasă sau în grădină. Ele funcționează bine ca plante de subzistență, de exemplu sub arbuști sau pentru a umple spațiul gol dintr-un pat de flori. Frăguța este o plantă atractivă cu florile și fructele sale comestibile care apar pe tot parcursul verii. Prezintă avantajul de a se înmulți rapid. Frunzele tinere sunt folosite în scopuri medicinale.

Arborele de stafide (Amelanchier lamarckii) este un arbust frumos pe tot parcursul anului, care poate fi amplasat printre alți arbuști sau într-un ghiveci mare ca un solitar interesant pe terasă. Fructul este delicios proaspăt copt și poate fi transformat în mai multe produse. Trebuie doar să fii mai rapid la recoltarea fructelor decât păsările.

Sfat: Pe lângă pomi fructiferi, arbuști și frăguțe, poți alege și paturile ridicate cu ierburi aromatice. Oregano, arpagic și salvie, de exemplu, sunt ideale de consumat proaspete, dar și recoltate, uscate și folosite peste iarnă.

Arbuști potriviți și pentru balcon

Plantează corn (Cornus mas) într-un ghiveci mai mare și vei avea o piesă centrală frumoasă pe un balcon sau pe o terasă mică, ca arbust. În grădină ca plantă ornamentală va oferi chiar și hrană păsărilor sau poți să îl transformi într-un gard viu pe care să îl tunzi cu regularitate.

O alternativă exotică: Optează pentru frumosul CORNUS KOUSA CALEA LACTEE - o specie japoneză de corn. Are flori albe, frumoase, iar frunzele și fructele sunt comestibile.

Încorporează plantele perene medicinale mai puțin folosite în partea comestibilă a grădinii. Acestea pot fi adesea folosite întregi, de la rădăcină până la floare. Preferata noastră în această categorie este Nalba mare (Althaea officinalis), o plantă cu flori minunate.

Sfat. Nouă ne plac cireșii în grădină. Nu sunt doar pomi fructiferi de sezon, ci și pomi frumoși, de mărimea potrivită pentru orice grădină. Înfloresc frumos primăvara, frunzele lor se îngălbenesc toamna și, cel mai important, oferă o umbră plăcută pe tot parcursul verii.

Sfaturi pentru cultivarea pe balcon

• Optează pentru ghivece cu sistem de auto-udare, astfel încât plantele să poată supraviețui și atunci când ești plecat de acasă.

• Vrei să cultivi legume și ierburi aromatice? Iată un ghid interesat care te poate motiva!

• Pentru mai multă inspirație aruncă o privire peste proiectele realizate de Ferdinand Leffler și alți arhitecți de grădină de la Flera.