Pentru ca lenjeria de pat să fie rezistentă și să te folosești de ea un timp îndelungat îți sugerăm să îi acorzi atenția cuvenită. Nu este îndeajuns doar să o speli prima dată la temperatura corectă. Fiecare material are propriile sale caracteristici și are nevoie de un tratament ușor diferit. Ce trebuie să facem? Îți vom dezvălui câteva sfaturi în articolul de mai jos.
Ține cont de materialul din care este realizată lenjeria de pat și urmează instrucțiunile de pe etichetă. Nu uita că lenjeria de pat se spală întoarsă pe dos!
• Lenjeria de pat din in se spală la 40 - 60 °C – depinde de culoare și, bineînțeles, de recomandarea producătorului. Culorile mai puternice s-ar putea estompa dacă nu respecți temperatura de spălare indicată.
• Lenjeria de pat din bumbac se spală la 40 - 60 °C.
• Lenjeria de pat din flanel se spală la 40 °C pentru a-și păstra nu numai culoarea intactă, ci și moliciunea.
• Lenjeria de pat din crep se spală de asemenea, la o temperatură mai mică, de aproximativ 40 ° C.
Pentru spălările regulate o temperatură mai scăzută a apei este indicată. – ideal la 40 °C. Spală întotdeauna lenjeria de pat întoarsă pe dos. Controlează înainte de spălare dacă țesătura se destramă, dacă nu lipsește un nasture, dacă fermoarul funcționează.
Alege un detergent delicat pentru așternuturi folosind cantitatea corectă (mai puțin e chiar mai bine) și evită balsamul de rufe. Acesta din urmă poate influența proprietățile fibrelor și afectează puterea de absorbție sau ventilare a țesăturii.
Repară lenjeria de pat cât mai repede, dacă vezi că țesătura s-a destrămat. Întărește nasturii pe dosul materialului pentru ca aceștia să nu se piardă prin mașina de spălat.
Este recomandat să nu usuci lenjeriile de pat în uscător deoarece temperaturile ridicate pot deteriora fibrele sau afecta culoarea acestora. Cel mai bine se usucă la aer curat. Scutură bine și agață lenjeria pe suportul pentru uscat rufe, dacă vremea îți permite afară sau, într-o cameră bine aerisită. Dacă totuși este nevoie să folosești uscătorul, imediat după spălare pune lenjeria de pat în uscător, pe dos și la o temperatură mai scăzută.
Poți alege lenjerii de pat care nu necesită călcarea, de exemplu, pe cele din in sau crep. Lenjeriile de pat din bumbac sau din alte materiale se calcă întoarse pe dos. Dacă vrei să-ți ușurezi munca, alege un program scurt, la viteză mai mică și nu le uita prea mult timp în uscător după ce programul s-a încheiat.
Ți s-a întâmplat și ție să descoperi o pată pe cearșaf care nu a dispărut chiar și după ce l-ai pus la spălat în mașină? Încearcă să speli manual cu un săpun solid de scos pete, care conține acid biliar colic.
Tricks and tips:
• Presară pe o pată de grăsime sare de masă și lăsă să acționeze câteva minute. Apoi spală cu un burete umed.
• Pentru a îndepărta o pată de sânge, pregătește o pastă groasă din sare și apă. Aplică pasta și lasă să acționeze. Prin frecare încearcă să îndepărtezi pata cu un burete înmuiat în apă rece. Cristalele de sare scot petele de sânge din fibre.
• Petele de transpirație pot fi îndepărtate și cu ajutorul bicarbonatului de sodiu și zeamă de lămâie.
Doctorul recomandă să schimbăm lenjeria de pat o dată pe săptămână. Persoanele cu alergii sau cu pielea sensibilă chiar o dată la 3 zile. Uneori este suficient să schimbi mai des doar cearșaful, sau fața de pernă.
Bine de știut:
• Dacă suferi de acnee pe față, schimbă fețele de pernă cât mai des posibil.
• Fața de pernă din mătase previne formarea cutelor de somn de pe față și întârzie apariția ridurilor, menține hidratarea pielii, deoarece absoarbe mult mai puțin crema decât o față de pernă din bumbac, nu deteriorează pielea, ameliorează roșeața unei pieli sensibile.